foto: hasthag news.ro

Tinerii pensionari” angajați la stat sunt prezenți în aproape fiecare instituție publică din România. O analiză a categoriilor socio-profesionale din care fac parte ar ajuta la înțelegerea clară a efectelor pe care le produce cumularea pensiei cu salariul.

Spre exemplu, în județul Călărași, rata șomajului este 3,11%. Concret, 2 829 de persoane sunt declarate oficial șomere. Județul este preponderent îmbătrânit, iar locurile de muncă sunt limitate. Acest lucru se reflectă în numărul total de angajați. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică(INS) sunt 45 620 de persoane, mai puțin cu 548 față de anul trecut. Tinerii aleg să meargă în București sau Constanța, pentru a lucra.

Cele mai ofertante locuri de muncă par la instituțiile publice, însă, acolo locurile nu sunt scoase mereu la concurs. La solicitarea Ziarului de Investigații(zin.ro), doar în Primăria Călărași sunt patru servicii cheie în care există angajați care cumulează pensia cu salariul: Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ(chiar directorul este anual reanagajat, prin reînnoirea contractului(, Direcția Poliția Locală, Serviciul de Evidență a Persoanelor, Serviciul Spații Verzi(persoană din conducere)

Situația este aceeași în județe îmbătrânite precum Hunedoara, Covasna, Satu-Mare. Dacă 25 042 de persoane s-ar limita la pensia pe care o primesc, tinerii absolvenți ar avea mai multe șanse să se angajeze.

Cumulul pensiei cu salariul are efecte devastatoare. Lovește economic și logistic

În plan economic, efectele sunt vizibile imediat. Acest lucru împiedică angajarea șomerilor, iar pe termen lung, efectul este devastator prin prisma faptului că nu vor mai fi cotizanți la sistemul public de pensii. A recunoscut-o chiar ministrul Muncii, Raluca Turcan. Concret, oamenilor născuți în anii 70-80 nu va mai avea cine să le plătească pensia.

„Avem foarte mulți oameni care în momentul de fata se pensionează anticipat și se reangajează la stat cumulând pensia și salariul. Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze intre pensie sau salariul la stat”, a explicat Turcan la România TV.

Ce se întâmplă logistic. Pensionările pe bandă rulantă afectează Justiția

Instanțele din România au mult de suferit, având în vedere că legea actuală permite pensioanarea magistraților la nici 50 de ani. Județe precum Satu-Mare, Covasna, Călărași funcționează cu procurori și judecători sub minimul organigramei. Activitatea este îngreunată, iar justițiabilii o simt din plin. Pe de altă parte, intervine fenomenul plafonării. O personă trecută de vârsta pensionării se adaptează mai greu noilor stiluri de lucru cu tehnologia în permanentă schimbare. Astfel, nu se combate birocrația.

Ce măsuri sunt așteptate

În fapt, interzicerea cumulării pensiei cu salariul ar urma să intre în dezbatere publică. Asta înseamnă că se pot face propuneri pentru forma finală a legii. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că există anumite domenii care sunt exceptate: este vorba despre obținerea veniturilor prin drepturi de autor, învățământul universitar.

Concret, cei care au lucrat în aceste domenii vor putea cumula pensia cu salariul. Cei mai afectați vor fi, însă, tot oamenii din sectoarele cu venituri mici: alimentație publică, curățenie, HoReCa. Dacă proiectul de lege rămâne în forma actuală, ei vor avea de ales între pensie și salariu.

Articolul precedentO femeie și-a abandonat copilul pe o stradă din Galați. Motivul? Nu era cuminte!
Articolul următorCriza gunoiului la Ploiești: Rosal acuză, primarul arată cu degetul!
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”