Curtea de Apel Ploiesti

Judecătorii din Prahova au intrat în epoca pensionărilor. Cinci judecători din cadrul Tribunalului Prahova au cerut eliberarea din funcţie prin pensionare în ultimele două luni. 

Județul Prahova trece printr-o adevărată criză de magistraţi. Foarte multe dintre funcțiile de conducere, inclusiv din cadrul parchetelor din Prahova, sunt ocupate în mare parte prin delegare. Aceeași situație este și în cazul funcțiilor de execuție.

Aceeași problemă există şi parchetele aflate în raza de competenţă a Parchetului Curţii de Apel Ploieşti. Funcţiile de conducere sunt ocupate în prezent prin delegare pe o perioadă de şase luni. Secţia de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis prelungirea mandatului cu încă şase luni pentru procurorul Dan Ghiţă, şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia. În aceeaşi situaţie se află şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Ionuț Botnaru. 

Prelungirea delegării în funcţie a obţinut-o şi Silvana Jianu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina. 

Până la acest moment nu este clar când vor fi scoase la concurs toate aceste posturi de conducere. Cert este că atât instanţele de judecată, dar şi parchetele se chinuie de cel puţin un an să acopere ”golurile” de personal. Complicat este mai ales în cadrul parchetelor speciale (DIICOT şi DNA) unde un procuror trebuie să aibă vechime în magistratură de cel puţin 10 ani. 

La DNA Ploieşti de exemplu, după decapitarea din 2018 provocată de scandalul ”Portocală”, au rămas doar doi procurori, în condiţiile în care mai sunt disponible încă cinci posturi, potrivit unor surse judiciare. S-a ajuns în această situaţie pentru că cei mai mulţi dintre magistraţi au preferat să se pensioneze în acest an, dacă au avut vechimea în muncă de minimum 25 de ani, de teamă ca legea care le permite pensii speciale să nu fie abroga

Articolul precedentTurcan se laudă cu 100.000 de locuri de muncă noi, în România lui 2021
Articolul următorDumitru Coarnă, audiat în dosarul fostului șef al Poliției Prahova!
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...