Sursa foto: Deutche Welle

Negocierile dintre Rusia și Statele Unite au rămas fără rezultat, iar tensiunile din est cresc pe zi ce trece. Cu peste 100.000 de soldați masați la granițele Ucrainei, Moscova încă amână o decizie în ceea ce privește o posibilă invazie rusească, iar Ucraina a început mobilizarea.

Peste 260.000 de militari și 400.000 de rezervești au fost pregătiți de către armata ucraineană pentru a întâmpina un posibil atac, precum și rachete sol-aer și noi arme antitanc primite din Marea Britanie și țările baltice. Și Statele Unite au trimis peste 100 de tone de echipament letal, inclusiv muniție pentru militarii din prima linie. Mai mult decât atât, uncrainenii au minat coasta de-a lungul Mării Azov și au instalat rachete antinavă, relatează Adevărul.

Forțele rusești au mobilizat peste 100.000 de soldați

 Kremlinul a decis să suplimenteze echipamentul militar de lângă granița Ucrainei, iar în același timp, forțe separate ruse au ajuns în Belarus, pentru scopul declarat de a desfășura manevre militare. De asemenea, la sfârșitul lunii decembrie, Rusia a început să mute aproape de graniță stocuri de muniții și spitale de campanie.

Vineri, 21 ianuarie, secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut un dialog cu privire la un conflictul dintre Rusia și Ucraina. Chiar de la începutul întâlnirii, oficialul rus a spus clar că discuțiile sunt inutile și așteaptă din partea Statelor Unite un răspuns concret cu privire la cererile făcute de Rusia.

Amintim că Putin a cerut Statelor Unite garanţii că Alianţa nu se va mai extinde către Est şi își va retrage trupele şi echipamentele militare desfăşurate în statele care au aderat la NATO după 1997.

Mai mult, Alianța Nord-Atlantică a respins categoric cererea Rusiei de a retrage trupele prezente în Bulgaria și România. Ministerul Afacerilor Externe român a reacționat la declarațiile Rusiei, precizând că cerințele Kremlinului sunt lipsite de orice fundament.

De asemenea, guvernul de la Sofia a declarat că are dreptul suveran de a lua orice decizie în materie de apărare.

Reamintim că marți, 25 inuarie, la Paris, consilierii politici din Germania, Rusia, Franța și Ucraina vor avea discuții cu privire la situația din estul Ucrainei.

Rusia, despre NATO: „Nu este un porumbel al păcii”. Promisiunea Statelor Unite și extinderea Alianței în Est

Articolul precedentA început a șasea extincție în masă. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă
Articolul următorA patra zi de grevă la STB
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.