Sursa foto: Getty Images

Oamenii de știință de la Universitatea din Hawaii din Mānoa și Muséum National d’Histoire Naturelle din Paris, Franța, au publicat recent o evaluare a situației în care se află în prezent planeta Pământ, precizând că fenomenele naturale extreme din ultimii ani vor deveni tot mai agresive. Mai mult, experții sunt de părere că activitățile umane sunt vinovate pentru cea de-a șasea extincție în masă care ar fi început deja.

Planeta Pământ s-a confruntat, de-a lungul istoriei, cu cinci evenimente de extincție în masă a biodiversității, toate fiind cauzate de fenomenele naturale extreme.  

Robert Cowie, autor principal al studiului, a precizat că multă lume neagă și acum ratele crescute ale disparițiilor speciilor și scăderea multor populații de animale.

„Această negare se bazează pe o viziune părtinitoare a crizei, care se concentrează pe mamifere și păsări și ignoră nevertebratele, care, desigur, constituie marea majoritate a biodiversității”, a adăugat profesorul, relatează EurekAlert.

Încălzirea globală și sfârșitul umanității

Totodată, conform studiului publicat, speciile marine, chiar dacă se confruntă cu amenințări semnificative, sunt mai protejate decât cele de pe uscat. Mai mult decât atât, speciile de pe insule sunt mult mai afectate decât speciile continentale, iar dispariția plantelor este cu mult mai mică decât cea a animalelor terestre.

Din păcate, societatea umană a ajuns în acel prag de negare a științei, a problemelor adevărate cu care se confruntă planeta. De asemenea, unii oameni sunt de părere că biodiversitatea trebuie manipulată în așa fel încât umanitatea să fie cea care iese în câștig.

 „Oamenii sunt singurele specii capabile să manipuleze biosfera pe scară largă. Nu suntem doar o altă specie care evoluează în fața influențelor externe. În schimb, suntem singura specie care are o alegere conștientă în ceea ce privește viitorul nostru și cel al biodiversității Pământului”, a mai precizat Cowie, relatează sursa citată.

Chiar dacă au avut loc numeroase întâlniri a statelor lumii cu privire la găsirea unor soluții privind schimbările climatice, previziunile oamenilor de știință sunt sumbre.

Cu cât se amână luarea unor decizii, cu atât biodiversitatea va avea de suferit, iar umanitatea se va confrunta cu dezastre naturale semnificative.

„În ciuda retoricii despre gravitatea crizei și deși există soluții de remediere și sunt aduse în atenția factorilor de decizie, este clar că lipsește voința politică”, a concluzionat Cowie.

Dacă marile puteri ale lumii nu vor găsii soluții rapide pentru această criză în care se află planeta, dacă noi, fiecare în parte, nu vom lua măsurile necesare pentru a proteja mediul înconjurător, Pământul își va continua, treptat, traiectoria tristă către cea de-a șasea extincție în masă.

Citește și: Liderii lumii au ajuns la un acord pentru accelerarea luptei împotriva încălzirii globale, dar fără obiective clare

Articolul precedentFlorin Cîțu: „Trebuie curaj politic pentru a face față provocărilor”
Articolul următorUcraina se pregătește de război. SUA continuă negocierile cu Rusia pentru detensionarea crizei
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.