Sursa foto: Al Jazeera

Dezamorsarea stării de conflict de la granițele Ucrainei nu a fost posibilă după cele trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, iar situația din estul Europei rămâne tensionată.

Într-un interviu pentru CNN, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu Rusia este cea care „invadează treptat” Ucraina, ci NATO. Oficialul a spus ferm că Moscova nu „mai poate accepta acest lucru”, în contextul în care Putin a cerut Alianței Nord-Atlantice să renunțe la activitățile militare în Europa de Est.

2022, începutul unui „Război Rece” 2.0 între Statele Unite și Rusia?

În timpul negocierilor între Occident și Rusia, oficialul de la Kremlin a susținut că NATO „forțează” intrarea pe teritoriul Ucrainei cu „infrastructura sa, instructorii săi, rezerve de armament defensiv şi ofensiv, instruirea militarilor ucraineni şi altele asemenea”. Mai mult decât atât, Peskov a precizat că Alianța Nord-Atlantică a depășit „linia roșie” cu Moscova, ajungându-se astfel la o situație pe care Rusia „nu o mai poate suporta”, relatează Digi24.

„Şi acesta a fost principalul motiv pentru care preşedintele Putin a spus: Băieţi, pentru noi aceasta este o ameninţare reală. Şi aceasta este o ameninţare reală la adresa stabilităţii şi securităţii din Europa şi a arhitecturii europene de securitate”, a adăugat Peskov.

Chiar dacă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că organizația nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, din contră, scopul alianței este de a apăra cetățenii și țările expuse unor riscuri de securitate, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, NATO este pregătită pentru „confruntare, nu pentru apărare.”

„NATO nu este un porumbel al păcii, stabilităţii şi prosperităţii. Şi această armă de confruntare se apropia cu fiecare zi tot mai aproape de frontierele noastre”, a spus oficialul rus.

Promisiunea făcută lui Gorbaciov

Mai mult, Dmitri Peskov a amintit faptul că Statele Unite ar fi promis că nu se vor extinde cu infrastructura NATO spre est, lucru despre care Pavel Palajcenko, traducătorul lui Gorbaciov, în prezent şef al Departamentului pentru relaţii internaţionale şi relaţii cu presa în cadrul Fundaţiei Gorbaciov, a precizat că „nu corespunde realității.” Potrivit diplomatului rus, această promisiunea i-a fost făcută în 1990 lui Gorbaciov de către secretarul de stat american din acea periodă, James Baker.

În ciuda discuțiilor dintre Occident și Rusia, Kremlinul a concentrat zeci de mii de militari în apropierea frontierelor cu Ucraina, iar rezolvarea pe cale pașnică a acestui conflict rămâne încă sub semnul întrebării.

NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Declarațiile lui Mircea Geoană „pun pe jar” oficialii Rusiei

Articolul precedentEugen Tomac (PMP) respinge acuzațiile privind fuziunea cu PNL
Articolul următorCastelul Peleș nu este scutit de datorii uriaşe: factura la încălzire, cu 80% mai mare față de cea anterioară
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.