Sursa foto: Facebook

În urma reuniunii extraordinare a miniștrilor de externe NATO, desfășurată la Bruxelles, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al organizației, a spus ferm că fiecare țară are dreptul fundamental să decidă cu cine vrea să facă alianțe.

Mai mult, demnitarul face un nou apel către Rusia să renunțe la „retorica agresivă” adresată vecinilor săi.

„Să-şi retragă forţele militare, să detensioneze situaţia creată şi să aleagă calea dialogului şi a păcii. Susţinem suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în apărarea şi protejarea tuturor Aliaţilor”, a transmis secretarul general adjunct al NATO pe Facebook.  

Rusia suține că nu amenință pe nimeni

Totodată, Mircea Geoană a anunțat că pe 12 ianuarie va avea loc un dialog între NATO și Rusia privind princiipile fundamentale ale securității europene. Secretarul general adjunct e de părere că Rusia are posibilitatea să demonstreze că își dorește să respecte angajamentele internaționale.

„Nu vom face nici un compromis faţă de principiile fundamentale ale securităţii europene, consfinţite în Tratatul de la Washington”, a mai scris Geoană.

De asemenea, demnitarul a anunțat că NATO va avea consultări cu Ucraina și alți parteneri-cheie, cum ar fi Moldova, Suedia, Georgia, Finlanda și Uniunea Europeană.

„Orice ţară, indiferent de mărime sau de geografie, are dreptul fundamental de a-şi decide drumul şi alianţele din care doreşte să facă parte”, a conchis Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Reamintim că președinte rus, Vladimir Putin, a cerut Alianței Nord-Atlantice să renunțe la activitățile militare în Europa de Est și Ucraina. Joe Biden, șeful Statelor Unite ale Americii (SUA) a avut un dialog cu omologul său în decembrie și l-a avertizat că în cazul în care invadează Ucraina, Rusia se va confrunta cu sancțiuni „cum nu a mai văzut până acum.”

Kremlinul consideră că autoritățile din Ucraina discriminează pe rusofonii din estul țării, o zonă măcinată de un război cu separatiștii pro-ruși, susținuți militar de către Moscova.

Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, la granițele de nord-est, est și sud sunt staționați peste 114.000 de soldați ruși, dintre care peste 90.000 sunt infanteriști, forțe aeriene și maritime.

Secretarul general al NATO avertizează: „Riscul unui conflict Ucraina-Rusia este real”

Articolul precedentCanada vrea să introducă vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului
Articolul următorCluj, primul județ care intră în scenariul galben
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.