Sursa foto: Cluj.com

În ultimele 24 de ore, pe teritoriul României s-au înregistrat peste 6.000 de noi cazuri de COVID-19, iar Cluj este primul județ din țară ce intră în scenariul galben, cu o rata de incidență de 2,13 la mia de locuitori.

În județul Cluj au fost înregistrate 446 de cazuri noi de COVID-19 din cele 3.412 teste. Pe primul loc se află Bucureștiul unde au fost înregistrate 1.085 de cazuri.

De la debutul pandemiei și până astăzi, 8 ianuarie, în România au fost înregistrate 1.839.825 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 1.758.184 de pacienți au fost declarați vindecați. De asemenea, 58.997 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. La ATI sunt internate 406 persoane, dintre care 33 sunt vaccinate împotriva coronavirusului.

În România, de la debutul campaniei de vaccinare au fost administrate peste 16 milioane de doze de vaccin, fiind imunizate 7,86 milioane de persoane (40,7% din populație).

Masca de protecție devine obligatorie și pe stradă

Reamintim că de sâmbătă, 8 ianuarie, masca de protecție trebuie purtată în toate spațiile publice închise și deschise. De asemenea, măștile textile sau din plastic sunt interzise, cele mai eficiente fiind măștile chirurgicale cu trei pliuri sau cele FFP 2.

Tot de astăzi, la o rată de incidență de sub 1 la mia de locuitori, majoritatea activităților sunt permise la o capacitate de 50% pentru persoanele imunizate împotriva coronavirusului, trecute prin boală sau care au un test Covid negativ. De asemenea, la o rată de incidență de peste 3 la mia de locuitori, capacitatea va fi de 30%.

Totodată, perioda de carantină pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală a fost redusă de la 14 zile la 5 zile. Persoanele care nu s-au vaccinat și nu au trecut prin boală vor sta în carantină 10 zile. Pentru contacții direcți ai unui caz COVID-19 se impune carantină de 5 zile pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală și de 10 zile pentru persoane nevaccinate.

Carantina se instituie pentru persoanele care nu sunt infectate cu COVID-19, dar sunt în una din două situații: sosesc în România din alte state sau sunt contact direct cu o persoană infectată, relatează Digi24.

Noi reguli pentru izolarea persoanelor infectate cu COVID-19

Pentru persoanele infectate, care au un rezultat pozitiv la un test PCR sau antigen, se instituie măsura izolării. Astfel, persoanele infectate cu COVID-19 care nu au simptome vor fi izolate pentru o perioadă de 7 zile, dacă sunt vaccinate sau au trecut prin boală. Persoanele care nu sunt vaccinate și nici nu au trecut prin boală vor sta în izolare 10 zile.

Persoanele infectate cu coronavirus care prezintă simptome vor fi evaluate de către medicul de familie sau în centrele de evaluare.

Sindicatul Europol, despre verificarea măștilor: „Polițiștii pot aprecia dacă oamenii au sau nu stil”

Articolul precedentNATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Declarațiile lui Mircea Geoană „pun pe jar” oficialii Rusiei
Articolul următorMinistrul Turismului, Daniel Cadariu: „Cea mai urgentă problemă o reprezintă cea a plajelor”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.