Sursa foto: Youtube

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat la finalul unei reuniuni online cu miniștrii de externe ai țărilor membre ale Alianței că există un risc real de conflict în Ucraina din cauza soldaților ruși mobilizați în continuare la granița cu această țară.

Mai mult, șeful NATO a mai precizat că Moscova nu renunța la cerințele sale, iar aliații nu au de gând să le accepte. „Ele sunt inacceptabile, astfel că riscul unui nou conflict este real”, a declarat Jens Stoltenberg, relatează Digi24.

Rusia a trimis soldați și în Kazahstan

Totodată, la jumătatea lunii ianuarie sunt prevăzute mai multe discuții dintre Rusia și Statele Unite la Geneva, urmate apoi de un Consiliu NATO-Rusia. Jens Stoltenberg a precizat că Alianța nu va accepta niciodată crearea unor membri de „categoria a doua”, ce nu pot fi apărați. De asemenea, Stoltenberg a menționat că urmează o discuție despre controlul armelor nucleare și conveționale cu Rusia.

 „Este un lucru diferit de impunerea unor restricţii unilaterale. Nu putem ajunge într-o situaţie în care să avem membri ai NATO de mâna a doua şi pe care NATO ca alianţă nu are voie să îi protejeze”, a mai adăugat secretarul general al Alianței.

Vladimir Putin a cerut ca NATO să renunțe la orice activitate militară în Europa de Est și Ucraina. Președintele american Joe Biden l-a avertizat că în cazul în care va decide să atace Ucraina, Rusia riscă sancțiuni „cum nu a mai văzut până acum.”

Reamintim că președintele rus a trimis peste 3.000 de soldați în Kazahstan pentru a-i opri pe demonstranții care protestează. Trupele rusești au în dotare echipamente de război de ultima generație și au folosit drone pentru a bruia comunicațiile.

De asemenea, președintele Kazahstanului, Kasim Tokaev, a anunțat că „ordinea constituțională a fost restabilită” și că a dat ordin forțelor armate „să tragă fără avertisment” în persoanele care protestează pe străzi.

Conform presei internaționale, circa 2.300 de persoane au fost reținute și 18 membri ai forțelor de ordine și-au pierdut viața. Cu toate acestea, numărul protestatarilor uciși nu este cunoscut, ministrul de Interne avertizând că cine nu va depune armele „va fi distrus.”

Kazahstan, în stare de urgență. Rusia a trimis „forțe de menținere a păcii”

Articolul precedentFostul primar al Timișoarei,Nicolae Robu, a lăsat administrația. Vrea să devină „star”
Articolul următorVasile Dîncu: „Nu cred că suntem în pragul ruperii coaliţiei”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.