Miercuri, 20 octombrie, șeful Pentagonului a declarat, într-o conferință de presă alături de Nicolae Ciucă, că securitatea din regiunea Mării Negre sunt în interesul național al SUA. De asemenea, Lloyd J. Austin III a avertizat de agresivitatea Rusiei în zonă.

„Este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare. Aş continua spunând că activităţile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile sale de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi pentru a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Din nou, regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune”, a precizat secretarul american al Apărării, relatează Agerpres.

Șeful Pentagonului s-a întâlnit cu președintele României

Klaus Iohannis l-a primit pe Lloyd J. Austin III, în jurul orei 11.00, la Palatul Cotroceni. Vizita în țara noastră a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu înaintea participării la reuniunea NATO de la Bruxelles ce va avea loc pe 21 octombrie.

Mai mult, Lloyd J. Austin III va vizita și Georgia și Ucraina. Mai mult, șeful Pentagonului va vizita baza aeriană Mihail Kogălniceanu, ce este folosită din 2014 de forțele SUA pentru facilitatea tranzitului către Afganistan. De asemenea, ea a devenit foarte importantă în cadrul misiunilor NATO.

Lloyd James Austin III a fost numit cel de-al 28-lea secretar al apărării Statelor Unite pe 22 ianuarie 2021. El este primul afro-american care ocupă această funcție. Austin a fost anterior al 12-lea comandant al Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM) în perioada 2013-2016. Austin a fost numit primul comandant negru de CENTCOM de către președintele Barack Obama.

Relațiile dintre țara noastră și SUA au început să se îmbunătățească din 1960, după distanțarea de Uniunea Sovietică. De la Revoluţia din decembrie 1989, din România, care a detronat regimul comunist, Statele Unite şi România au avut o relaţie mai strânsă.

Primul Acord diplomatic dintre Statele Unite şi România a fost o convenţie privind drepturile, privilegiile şi imunităţile ofiţerilor consulari şi a fost semnat la Bucureşti, pe 17 iunie 1881.

SUA solicită cetățenilor americani să evite călătoriile în România

Articolul precedentCioloș nu va fi premier. 184 de parlamentari au votat împotrivă
Articolul următorFlorin Cîțu, soluție pentru criza politică: guvern format în jurul PNL
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.