Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Este o concluzie la care au ajuns, recent, oamenii de știință din Statele Unite. Aceștia au dezvoltat o vopsea semnificativ “mai albă decât cea mai albă vopsea disponibilă în prezent”.

Noua vopsea reflectă mai mult de 98% din lumina soarelui, iar acest fapt ar putea contribui la economisirea energiei și la combaterea schimbărilor climatice.

Culoarea albă devine noul ”verde”: eco, prietenos cu mediul și împotriva încălzirii globale

Vopselele albe disponibile în comerț reflectă între 80% și 90% din lumina soarelui, potrivit cercetătorului principal profesorul Xiulin Ruan din Purdue, în West Lafayette, Indiana. “Este o mare problemă, deoarece fiecare 1% din reflecția obținută se traduce prin 10 wați pe metru pătrat mai puțin căldură de la soare”, a explicat el la BBC.

Deci, dacă ar fi să folosiți vopseaua noastră pentru a acoperi o suprafață a acoperișului de aproximativ 93 mp, estimăm că puteți obține o putere de răcire de 10 kilowați. Este mai puternic decât aparatele de aer condiționat centrale utilizate de majoritatea caselor” a adăugat prof. Ruan.

New York: un oraș mai alb, mai rece, mai eco

Orașul New York a acoperit recent peste 10 milioane de metri pătrați de acoperișuri albe. În același timp, statul California a actualizat deja codurile de construcție pentru a promova acoperișuri “reci”, precizează G4 Media.

Studiile au arătat că această nonculoare poate reduce necesarul de energie. Astfel, cantitatea de apă utilizată pentru irigații în orașe este redusă semnificativ.

Am făcut un calcul foarte dur și estimăm că ar trebui să vopsim doar 1% din suprafața Pământului cu această vopsea – poate o zonă în care nu trăiesc oameni care este acoperită de roci – și care ar putea contribui la combaterea tendinței schimbărilor climatice”, mai spune prof. Ruan.

Project Drawdown, o organizație caritabilă care evaluează soluțiile climatice, estimează că acoperișurile albe și acoperișurile verzi ar putea reduce emisiile cu între 600 milioane și 1,1 miliarde de tone de dioxid de carbon până în 2050. Calculul echivalează aproximativ doi-trei ani din emisiile anuale totale ale Regatului Unit, mai arată sursa citată.

Secretul din compoziția vopselei

Vopseaua care ar putea lupta împotriva schimbărilor climatice conține un compus numit sulfat de bariu. Deloc nepopular, acest compus este folosit atât în fabricarea hârtiei foto, cât și în industria produselor cosmetice.

Am folosit o concentrație foarte mare de particule compuse. Folosim o mulțime de dimensiuni diferite de particule, deoarece lumina soarelui are culori diferite la lungimea de undă diferită.” explică prof. Ruan.

În momentul de față, cercetătorii de la Universitatea Purdue lucrează cu o companie pentru a produce și vinde noua vopsea. În ceea ce privește prețul, aceștia au explicat că vopseaua ar trebui să fie disponibilă pe piața la un preț similar vopselelor deja existente în comerț.

Articolul precedentCine va fi succesorul Angelei Merkel?
Articolul următorPremierul Cîțu anunță posibilitatea unui „statut special” pentru proprietarii de restaurante care își vor vaccina angajații
Jurnalist full-time / Pesimist part-time