Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marea Neagră își schimbă frecvent culoarea, iar cei care vor alege litoralul românesc drept destinație pentru vacanța de Paște pot admira fenomenul.

Fenomenul rar a apărut în ultimele zile călduroase, iar apa mării are nuanțe azurii, așa cum se întâmplă, de pildă, în Mediterana. Responsabile sunt algele verzi, benefice pentru apă, care s-au dezvoltat exploziv în apropierea țărmului și capătă o culoare minunată când valurile sunt dezmierdate de soare, precizează Știrile Pro Tv.

Marea de smarald: un spectacol natural în Constanța

În ceea ce privește România, culoarea turcoaz pe care o capătă Marea Neagră poate fi admirată timp de câteva săptămâni.

Fenomenul este opera unor microorganisme, alge microscopice, a căror prezenţă în Marea Neagră a fost semnalată în urmă cu mai mulţi ani de sateliţii NASA. Potrivit specialiştilor, algele absorb calcarul din apă şi, în prezenţa razelor soarelui, se colorează în verde-albăstrui, mai arată sursa citată.

Dan Vasiliu, director la Institutul Geoecomar Constanța: ”Având în vedere că fitoplanctonul, clorofila, are culoarea verde şi absoarbe lumina din spectrul roşu şi albastru, este reflectată lumina verde”.

Mai mult, Adrian Balba, biolog a explicat culoarea ca pe o multitudine de explozii ale unor populaţii algale.

De data asta, este vorba despre cocolitofore. Sunt nişte alge care acumulează carbonatul de calciu. Se apăra de crustaceele care le mănâncă, formând nişte solzi care dau culoarea azurie. Fiindcă este carbonatul albicios, împreună cu clorofila verde dau povestea asta azurie”.

Culoarea inedită a mării a fost observată şi de pescarii profesionişti, dar și de constănțenii care preferă plimbările pe plajă. Sorin Mănăilă, pescar, a explicat schimbarea la care contribuie atât fenomenele meteo, cât și prezența algelor: ”Dacă vântul bate de la sud, împinge apele de suprafaţă, lăsând loc apelor sărate, care au această culoare. Ar mai fi şi algele, ar mai fi şi midiile care filtrează apa”.

Articolul precedentSe plimbă zilnic pe străzile orașului pentru a primi mângâieri și afecțiune
Articolul următorGermania își plânge morții. Virusul a răpus aproape 80.000 de cetățeni germani
Jurnalist full-time / Pesimist part-time