Sute de persoane s-au adunat în această după amiază în Piața Universității, însă și în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta împotriva măsurilor de restricție, în contextul pandemiei de Covid-19, relatează Digi24. Așa cum era de așteptat, protestul a fost condus de liderul de grup, senatorul independent, Diana Șoșoacă.

Protestatarii au fluturat steaguri și pancarte, scandând „Jos dictatura medicală” sau „Dacii liberi”, animați de Diana Șoșoacă care, la un moment dat, a urcat inclusiv pe o scenă improvizată ad-hoc. De altfel, sintagma „Dacii liberi” se afla scrisă și pe câteva dintre steagurile acestora. Unii dintre protestatari, mai îndrăzneți, aducând inclusiv icoane, pentru a-și sublinia apartenența.

Cu toate că protestul a fost aprobat de autoritățile competente, limita maxim admisă a fost depășită, astfel că organizatorul a fost amendat.

Reacția Jandarmeriei: amenzile pot atinge suma de 10.000 lei, în cazul organizatorului

„Colegii mei sunt în dispozitiv în acest moment, relaționează cu organizatorii celor două manifestații publice cât și cu ceilalți participanți, le fac recomandările necesare, le aduc la cunoștință faptul că în situația încălcării normelor prevăzute de lege vor exista și măsuri coercitive, de sancționare.

Până în prezent, având în vedere că a fost depășit numărul maxim de participanți, organizatorul este cel care va primi sancțiunile. Foarte important pentru noi, o activitate preventivă pe care o desfășurăm, în sensul în care ne dorim ca pe parcursul acestor manifestații să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor.

Protestele sunt asumate, organizate de persoane fizice, nu vă pot da numele. Există un organizator, o persoană care și-a asumat, conform legii, organizarea acestor activități, avem cu cine să relaționăm și să discutăm tot ce se întâmplă. În sarcina acestui organizator intră niște obligații, printre care și acelea de a se asigura că sunt respectate atât normele de protecție sanitară, cât și normele privind siguranța și ordinea publică.

Toate aceste nereguli intră în sfera contravențiilor și colegii mei vor aplica legea în baza principiului gradualității. Este firesc ca oamenii să fie conștientizați și informați cu privire la riscurile la care se expun. Următoarea etapă este aceea a avertismentelor, dacă vreți să le spunem așa, avertismente scrise sau verbale. Ultima și cea mai mare sancțiune, este cea coercitivă, pecuniară, pe care niciodată nu am ezitat să le aplicăm, dar este foarte importantă prevenția, mai ales când vorbim de grupuri mari de persoane și respectarea măsurilor de siguranță publică.

Nu am cunoștință de aplicarea vreunor sancțiuni până acum. Cu siguranță vă vom informa cât mai transparent cu privire la acest lucru.

Sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizatori, iar pentru participanți este o gamă largă de sancțiuni care pot ajunge până la 2.500 de lei”
, a declarat Georgian Enache, potrivit sursei citate anterior.

Va exista, sau nu, un al doilea lockdown? Premierul Cîțu are răspunsul

Proteste similare au avut loc și în alte orașe din țară, printre care Galați, Constanța, Cluj sau Brașov. Iar dacă în București, „mentor” de grup a fost Diana Șoșoacă, Clujul a fost „păstorit” de George Simion.

Flavia Groșan, „medicul anti-sistem”, mare admiratoare a Dianei Șoșoacă

Articolul precedentVa exista, sau nu, un al doilea lockdown? Premierul Cîțu are răspunsul
Articolul următorVoiculescu dă lămuriri: Guvernul nu va reduce veniturile salariale ale personalului ATI
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.