Sursa foto: BBC

Valuri de peste 10 metri și rafale de aproape 200 km/h sunt doar câteva „recorduri” pe care furtuna Eunice a reușit să le atingă în ultimele ore în nord-vestul Europei.

De asemenea, până în momentul de față 13 persoane au murit din cauza furtunei, iar autoritățile din Germania și Marea Britanie s-au confruntat cu probleme serioase în marile orașe.

Germanii au instituit cod violet, cel mai ridicat nivel de alertă, pe coasta de la Marea Nordului, iar în Marea Britanie, rafalele au atins aproape 200 de km/h, un record.

Peste 80.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în Irlanda

Sâmbâtă, ministrul Afacerilor Externe francez a avertizat cetățenii să nu călătorească din cauza furtunii, precizând că există un cod portocaliu de vânt puternic, iar pe coastă se vor înregistra valuri de peste 5 metri.

În Bretagne, vestul Franței, valurile au depășit 9 metri, iar rafalele de vânt au ajuns până la 176 km/h. Totodată, Ministerul Român de Externe a recomandat evitarea călătoriile în zonele afectate.

Furtuna Eunice a lăsat în urma sa sute de mii de oameni fără curent electric, provocând importante perturbări ale traficului rutier, feroviar și aerian. Mai mult, peste 400 de zboruri au fost anulate în ultimele zile în Marea Britanie, iar compania olandeză KLM a anunțat că va sista zborurile pentru o perioadă determinată.

Din nefericire, 13 persoane și-au pierdut viața din cauza copacilor doborâți de furtună.

Directorul ANM, meteorologul Elena Mateescu, a precizat în urmă cu o zi că furtuna care afectează cea mai mare parte a Europei s-a format prin confluența unei mase de aer cald din Oceanul Atlantic cu masa de aer rece specifică Peninsulei Scandinave.

Din fericire, România nu a fost afectată de această furtună, precizând că lanțul Carpatic a jucat rolul de baraj în calea frontului afmosferic. Cu toate acestea, directorul ANM a anunțat că țara noastră, chiar dacă este protejată de fenomenele meteo extreme ce au loc în această perioadă, se confruntă cu o perioadă neobișnuită de secetă.

 „Februarie este natural cea mai secetoasă lună din an pentru noi, însă înregistăm abateri termice de 1,9 până la 2,9 grade Celsius față de media normală a perioadei. Anomalii observăm și în cantitatea de precipitații, care se situează sub norme. Vorbim despre 8,5 l/mp, față de 31,6 l/mp, media la nivel național, cum ar fi fost normal”, a precizat Mateescu, potrivit DC News.

Furtuna Eunice face ravagii în Europa. Sute de zboruri au fost anulate

Articolul precedentVara vine cu scumpiri pentru iubitorii de bere. Câți bani vor scoate din buzunar
Articolul următorIohannis și Ciucă fac front comun împotriva manifestărilor rasiste şi xenofobe
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.