Susrsa Foto - canva.com

Conștientizăm pe zi ce trece cât de importantă este educația financiară. Pentru a ne gestiona mai bine banii, esențial este să stabilim de la început care sunt cheltuielile care au prioritate. Aici intră cheltuielile recurente, fie că vorbim despre rate/chirii ori plata unor facturi.

În același timp, este recomandat să ne stabilim lunar o sumă pe care dorim să o economisim ori pe care să o folosim pentru investiții. În rândurile următoare am pregătit un scurt ghid care te poate ajuta să îți gestionezi mai bine veniturile.

Stabilește-ți bugetul lunar

Studiile de specialitate au arătat că cei mai mulți oameni nu știu pe ce se duc banii lor. De câte ori nu ai auzit oameni care se plâng că și-au epuizat banii și nu știu pe ce i-au dat? Pentru a nu ajunge în această situație, recomandat este să îți stabilești un buget lunar. Fie că alegi varianta clasică, în care vei nota pe o hârtie care sunt cheltuielile tale, fie folosești o aplicație dedicată, această soluție merită luată în calcul.

Aici vei trece cheltuielile fixe din fiecare lună (rate/chirie, mâncare, taxe și impozite, transport, facturi, etc.), cheltuieli pentru timpul liber, dar și suma pe care o aloci pentru economii sau investiții. Pentru fiecare ar trebui să ai o marjă de eroare de cel puțin 10%. În același timp, e bine să ai și un fond de urgență.

Specialiștii recomandă să nu consumi mai mult de 50% din veniturile lunare pentru cheltuielile fixe. În cazul în care vezi că acest lucru se întâmplă, încearcă să îți crești veniturile ori să îți scazi cheltuielile. 30% din veniturile lunare sunt recomandate pentru timpul liber, iar 20% pentru economii și investiții.

Activitățile din timpul liber sunt importante

Oamenii au pasiuni diferite și activitățile recreative variază. Important este însă să nu le ignori. Unele pasiuni sunt mai costisitoare, altele nu la fel de mult. Dar e bine să ieșim din rutina zilnică și să facem ceva ce ne dă o stare de bine. Activitatea depinde de la un om la altul. Sunt persoane care fac drumeții pe munte, merg să joace tenis de câmp sau alte sporturi.

Alte persoane merg la cinema ori la squash. Unii oameni caută adrenalina în săritul cu parapanta sau aleg să se distreze la jocuri de cazino. Acestea din urmă trebuie privite strict ca o sursă de distracție. În mediul online sunt disponibile jocuri cu mize ce pornesc de la doar câțiva bani. Un exemplu concret sunt jocurile de pe casino.netbet.ro/sloturi (L1160651W000195 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!) care permit distracția responsabilă pe mize foarte mici sau chiar demo.

Încearcă să descoperi care sunt cheltuielile inutile

Cei mai mulți oameni au și cheltuieli de care nu își amintesc. Sume recurente care se achită fără ca măcar să folosești serviciile respective. S-ar putea să ți se întâmple să plătești trei servicii de streaming video fără ca pe unele să le folosești în realitate. Cel mai bine este să faci o trecere în revistă a tuturor abonamentelor pe care le plătești lunar și să îți dai seama care îți sunt utile cu adevărat și care nu.

Poate că sumele nu par foarte mari la prima vedere, dar când înmulțești suma lunară cu cele 12 luni s-ar putea să îți dai seama că nu mai este la fel de mică. Din banii economisiți poți cumpăra niște bilete de avion ori altceva care îți este pe plac. În același timp, poți împărți abonamentele pentru serviciile de streaming cu cineva din familie ori cu prietenii, în așa fel încât să plătiți o sumă mai mică.

VIARedactia AP
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentScandal în Camera Deputaților: vicepreședintele cere sancționarea unui deputat de etnie italiana
Articolul următorLucrări de îmbunătățiri funciare „cu dedicație”; un director a fost trimis în judecată pentru luare de mită