Bugetul de stat al României încasează tot mai mulți bani de la operatorii de jocuri de noroc, o arată statisticile anuale oficiale. Cel mai recent raport publicat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) indică un total de 2.009.145.827 încasați de la companiile de profil în anul 2022 – mai exact, de la 356 organizatori de jocuri tip gambling și 464 operatori economici licențiați clasa a II-a (afiliați ai acestora, companii asociate industriei). Cu un an înainte, suma consemnată era de 1.090.205.214 lei, rezultând astfel un avans de 84%.
Ținând cont de evoluția sectorului de jocuri de noroc în anul 2023, inclusiv creșterile de taxe introduse de Guvern, este de așteptat ca viitorul raport ONJN, cel pentru anul trecut, să valideze acest trend de creștere al sumelor colectate din activitățile de divertisment de tip gambling. Sectorul include o multitudine de nișe – jocuri loto, jocuri de cazinou (inclusiv aparate de sloturi), pariuri sportive, jocuri de bingo și keno, jocuri de noroc tip tombole.
Contribuțiile sectorului de gambling în economia națională
Categoria de jocuri de noroc offline continuă să genereze activitate economică semnificativă. Prin sălile de jocuri, agențiile de pariuri sportive și cazinourile existente în România, mediul privat implicat în această industrie plătește lunar zeci de mii de salariați și închiriază numeroase locații, fiind astfel un chiriaș de top în sectorul imobiliar. Pe verticală, transmiterea de bani în economie este și mai relevantă, de la partea de publicitate până la diverși alți furnizori necesari pentru desfășurarea activităților curente.
Conform raportului ONJN, chiar dacă numărul de operatori de aparate de joc slot-machine (cunoscute drept păcănele) a scăzut cu 26 în anul 2022 (până la un total de 254 de operatori), totalul taxelor de licență plătite de aceștia a fost de 75.738.570 lei – o creștere de 76,9% față de anul 2021.
Aceeași sursă menționează taxe și pentru cazinouri terestre (1.607.775 lei taxe de licențiere și 3.289.755 lei taxe de autorizare), operatori de bingo (205.301 lei taxe de licențiere și 207.774 lei taxe de autorizare), operatori de pariuri în cotă fixă (6.183.930 lei taxe de licențiere și 15.458.302 lei taxe de autorizare) și cluburi de poker (828.623 lei taxe de licențiere și 228.799 lei taxe de autorizare). În privința agenților economici din sectorul de pariuri în cotă fixă, trebuie subliniat faptul că aceștia au achitat și o taxă de regularizare de 119.750.280 lei.
Jocurile de noroc la distanță – cea mai semnificativă evoluție
Cu 32 de operatori în 2022 (față de 30 în urmă cu un an), domeniul jocurilor de noroc la distanță a determinat încasări totale de taxe la bugetul de stat în creștere de 2,16 ori: de la 506.197.522 lei, la 1.096.178.065 lei. Și în acest caz, cele mai importante au fost taxele de regularizare (987.806.207 lei).
Se poate observa astfel o evoluție puternică a mediului online de jocuri de noroc, în condițiile în care românii petrec tot mai mult timp pe internet și aleg să își desfășoare în zona digitală fel de fel de activități din viața de zi cu zi, inclusiv partea de divertisment.
Sectoarele de cazino online, pariuri online, poker online și bingo online sunt tot mai efervescente, pe măsură ce concurența în creștere îi determină pe operatori să ofere bonusuri de bun venit, rotiri gratuite la păcănele, chiar bonusuri fără depunere și alte avantaje pentru clienți noi și existenți, ca parte a politicilor de marketing. În mod evident, jocurile de noroc la distanță au avantajul de a putea fi accesate oriunde și oricând, inclusiv în variante demo, fără mize reale.
ONJN, rol major în desfășurarea activităților de gambling
Jocurile de noroc pe internet se pot desfășura 100% legal și sigur doar pe la cazinouri online licențiate de către ONJN. De fapt, în mod normal românii nu pot accesa platformele din alte state atunci când folosesc conexiuni din România, furnizorii servicii de internet blocând aceste website-uri, la solicitarea autorităților. ONJN autorizează și monitorizează jocurile de noroc tradiționale și online care au ca destinație jucătorii cu domiciliul fiscal în țara noastră.
Printre atribuțiile instituției se află inclusiv protecția consumatorilor și a grupurilor vulnerabile, aplicarea de măsuri pentru eliminarea activităților ilegale privind ordinea și securitatea publică, de exemplu fraude în domeniul jocurilor de noroc, furturi de identitate sau spălare de bani. În prezent, jocul responsabil este în centrul atenției, fiind un obiectiv asumat de toți operatorii de jocuri de noroc, prin mesaje de informare, instrumente practice și monitorizare, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație.
Sursa foto canva.com