Sursa foto: Hotnews

Klaus Iohannis a declarat duminică, de Ziua Dezrobirii Romilor, că într-o societate unde discursul incitator la ură devine tot mai puternic, e nevoie de o luptă continuă pentru a opri acest fenomen, făcând referire la modul în care romii sunt marginalizați în societatea românească.

Șeful statului a precizat că depășirea prejudecăților și atingerea egalității reale de șanse poate fi asigurată doar prin educație și cultură.

„În „România Educată”, minorităţile naţionale sunt preţuite, iar relaţiile dintre oameni şi autorităţi se bazează pe dialog şi pe aprecierea diversităţii, forţele motrice ale progresului Europei”, a spus Iohannis, potrivit stiripersurse.ro.

Iohannis: „Comunitatea romă a contribuit constant la modernizarea ţării noastre”

De asemenea, șeful statului a precizat că minoritatea romă a fost prezentă în momentele fondatoare din istoria țării noastre şi a împărtăşit greutăţile.

„Ziua Dezrobirii Romilor ne oferă un bun exemplu de a evidenţia capacitatea societăţii noastre de a-şi găsi coeziunea. Dezrobirea romilor a pus piatra de temelie a procesului de recuperare a identităţii şi a memoriei unei comunităţi profund încercate de istorie”, a mai precizat Iohannis.

Șeful Executivului, Nicolae Ciucă, a precizat că e nevoie ca societatea să renunțe la prejudecăți și să sprijine comunitatea romă. Mai mult, acesta a declarat că spiritul romilor este definit de instinctul libertății, telentul artistic, inventivitatea și pasiunea pentru muzică și dans.

De asemenea, prim-ministrul a îndemnat pe români să nu aplice modele rasiste de judecată și să accepte ceea ce este diferit.

„Să nu categorisim oameni în funcţie de apartenenţa de orice tip, ci să ne bucurăm de ce are deosebit celălalt şi să rezolvăm împreună probleme. Prin solidaritate şi respect pentru diversitate avem cu toţii de câştigat, este important să nu lăsăm pe nimeni deoparte”, a spus Nicolae Ciucă.

În încheierea mesajului său, Ciucă a urat comunității rome să obțină tot ceea ce poate aduce un trai de viață mai bun pentru toți romii.

„Vă urez să obţineţi cu paşi repezi tot ceea ce poate contribui la o viaţă mai bună pentru dumneavoastră, din toate punctele de vedere – social, material şi spiritual. Vă doresc sănătate şi viaţă lungă”, a conchis Ciucă.

Duminică, 20 februarie, țara noastră marchează 166 de ani de la dezrobirea integrală pe teritoriul naţional a ultimilor romi rămaşi în sclavie.

Ziua Internațională de Amintire a Holocaustului și-o Românie din ce în ce mai antisemită

Articolul precedentDezastrul lăsat în urmă de furtuna Eunice. Zeci de persoane și-au pierdut viața
Articolul următorPrimarul Brașovului, despre USR la alegerile din 2024: „O să ne fie foarte greu sau imposibil să mai fim relevanţi”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.