Foto Lumea banilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna se numără printre semnatarii unei scrisori prin care este contestată strategia de la Bruxelles privind gospodărirea pădurilor, după ce a fost dat publicității proiectul promovat de vicepreședintele CE, responsabilul pentru Pactul Verde European, potrivit presei maghiare, citate de HotNews.

Ministrul român aduce ca argument al acestei „contestații”, faptul că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România este bine reglementat şi sever”. Aceasta, în contextul în care România se confruntă de ani de zile cu defrișări masive de păduri, ce au adus cu sine și atacuri ale urșilor,  ce coboară tot mai des în comunitățile umane.

Protejarea pădurilor, o povară financiară

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, oficialul român a spus că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tánczos Barna.

Mai mult, acesta a precizat că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-și decide politicile în domeniul pădurilor și susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”. Tanczos Barna a adăugat că această „rigoare” se datorează și retrocedărilor de pădure, iar silvicultura a devenit astfel un subiect controversat în România, cu multe abuzuri și acest lucru și-a pus amprenta asupra întregului sector.

Scrisoarea către Timmerman a fost semnată de miniștrii Grupului Visegrád, Austria, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia și România.

Aplicația SUMAL 2.0, face „victime” în pădurile României

Articolul precedentStelian Ion își „apără” banii din declarația de avere
Articolul următorAnglia renunță la restricții. „Ziua libertății”, aspru criticată de comunitatea științifică