Foto Andrei Ciurcanu (facebook)

Unul dintre primii hoţi de lemne prins cu aplicaţia SUMAL 2.0 s-a văzut nevoit să se întoarcă în pădure pentru a descărca lemnul încărcat în plus în camion, a anunţat jurnalistul de investigaţie Andrei Ciurcanu, specializat în probleme de mediu. Incidentul a avut loc în județul Bacău, în Ghimeș, pe Valea Trotușului.

Este vorba de un camion încărcat cu 32 de metri cubi de buștean, dar care, „pe hârtie” apărea cu numai 26 de metri cubi. Nevoit să descarce „fir cu fir”, după ce a fost dată jos cantitatea declarată, în camion mai rămăseseră 15 bușteni.

Potrivit aplicației SUMAL 2.0, transportatorii trebuie să încarce în sistemul informatic patru fotografii: a kilometrajului, din față, lateral și spate. Așa se dovedește că aceeași cantitate de material lemnos ajunge și în depozit.

„Imaginaţi-vă acum ce înseamnă 6 mc de lemn de buştean nedeclaraţi la nivel naţional, unde sunt mii de agenţi comerciali care exploatează şi transportă buşteni de la pădure şi sunt emise în medie peste 8000 de avize zilnic. Dacă doar 200 dintre avize (adică 2,5%) transportă 6 mc fără să-i declare, de cel puţin două ori pe săptămână, asta înseamnă peste 100.000 de metri cubi de lemn pe an lemn nedeclarat şi nefiscalizat. Ca imagine de ansamblu anul trecut Poliţia a indisponibilizat puţin peste 80.000 de mc. În toată ţara!”, a scris Andrei Ciurcanu, pe Facebook.

Ce este SUMAL

SUMAL este un sistem informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase realizat de autoritatea publică centrală. Principalele obiective ale SUMAL sunt: a) creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale, prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia; b) obținerea de informații statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate; c) practică unitară în evidența gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite.

Aplicația SUMAL 2.0 a intrat în funcţiune în noaptea de 30 ianuarie, după îndelungi amânări şi după un val imens de critici la adresa autorităţilor responsabile.

Articolul precedentCodrin Ștefănescu, supărat că Florin Iordache este de acord cu desființarea SIIJ
Articolul următorKelemen Hunor ar schimba Clujul pentru Bihor