Năsui vrea eliminarea exceselor statului, dar mai ales debirocratizarea comerțului

„Capitalismul înseamnă să permiți concurența și să ajuți micul antreprenoriat, acela care nu a fost reprezentat de nimeni în 31 de ani”

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a anunțat punerea în transparență a unui proiect de lege ce prevede debirocratizarea comerțului, astfel încât să fie desființate „mai multe bariere inutile și rente de băieți deștepți”. Concret, Năsui vrea eliminarea obligației de a face un curs de vânzător, pe care îl consideră nu doar inutil, cât mai ales o „dedicație” pentru formatorii ce au „invadat” piața.

„Acum, dacă cineva vrea să vândă ceva, trebuie să ia o ștampilă cum că a făcut un curs inutil. Evident, cursul nu poate fi făcut oriunde, ci numai la niște firme special „acreditate” de stat. Care, după cum ați intuit, ne taxează pentru asta. M-am uitat de curiozitate, prețurile variază între 500 și 700 de lei”, a scris Claudiu Năsui pe pagina sa de Facebook.

Senatul a decis eliminarea birocrației din instituțiile publice

Debirocratizarea lui Năsui

Un alt exemplu pe care ministrul Economiei la dat cu privire la „eliminările” viitoare sunt cele legate de birocrația necesară pentru soldarea sau lichidarea stocurilor. „Dacă o firmă voia să-și lichideze marfa, trebuia să parcurgă o birocrație întreagă, inclusiv să facă o notificare la primărie. Eliminăm și interdicția de a face mai mult de două soldări pe an. După acest proiect, totul se va face ușor”, a precizat Năsui.

Ministrul este de părere că statul, în loc să încurajeze inovația și concurența blochează modelele de afaceri precum sunt cele din Europa. Totodată, Năsui a explicat mecanismul prin care se întâmplă acest lucru: „prin supra-reglementare și sancțiuni”.

În Europa s-a extins recent modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari. Cum funcționează? Fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc o dată pe săptămână timp de o oră să își livreze produsele comandate. Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Mai toate conceptele și politicile pe care le susține Uniunea Europeană de lanț scurt, bio, eco, green sunt acoperite de acest model de afaceri.

a mai explicat ministrul Claudiu Năsui

„Capitalismul înseamnă să permiți concurența”

În opinia sa, acest proiect de lege nu ar trebui blocat, prevederile lui venind în sprijinul românilor, antreprenori sau simpli consumatori. „Din toate aceste motive, am clarificat lucrurile în acest proiect de lege, astfel încât să fie clar pentru toți că modelul este legal și nu trebuie sub niciun pretext blocat. Capitalismul înseamnă să permiți concurența și să ajuți micul antreprenoriat, acela care nu a fost reprezentat de nimeni în 31 de ani”, a concluzionat Claudiu Năsui.

Pensionarea dosarului cu șină și digitalizarea

Articolul precedentPrimarul din Agigea „a uitat” să-și încarce noua declarație de avere. Ultima e din 2016
Articolul următorPonta, enervat: ”USR PLUS nu-i poate salva pe oamenii din Kabul cu postări pe Facebook”