Primarul din Agigea „a uitat” să-și încarce noua declarație de avere. Ultima e din 2016

Potrivit declarației de avere din 2016, primarul PSD pare destul de sărac. În realitate, se bănuiește că lucrurile nu ar sta tocmai în acest fel, întârzierea publicării noii declarații de avere putând fi explicată în acest fel

Cristian Maricel Cîrjaliu / primar Agigea / foto: preluare CT100.ro
Neclarități la Agigea.

În cazul în care v-ați întrebat ce rost au declarațiile de avere ale politicienilor ajunși în funcții administrative, răspunsul este unul destul de simplu. Prin consultarea periodică a declarației de avere, oricine poate observa dacă respectivul s-a îmbogățit peste măsură și mai ales „peste noapte” de la intrarea în funcție, luând în calcul salariul primit și/sau eventualele afaceri legale pe care le deține. Este bine de știut că obligativitatea depunerii declarației de avere le revine inclusiv primarilor.

Cu toate astea, deși primarii sunt obligați prin lege ca din 4 în 4 ani să-și încarce o nouă declarație de avere, lucru acesta nu se întâmplă în cazul tuturor. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, nimeni nu sesizează lipsa noii declarații.

Primarul PSD din Agigea nu și-a mai updatat declarația de avere din 2016

Potrivit publicației locale constanțene CT100, Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul social democrat al localității Agigea, nu și-ar mai fi updatat declarația de avere din anul 2016. Această declarație poate fi consultată pe site-ul oficial al Agenției Naționale de Integritate. În paralel, nici pe site-ul primăriei din Agigea nu există vreo declarație recentă încărcată.

Încercând să descurce ițele, jurnaliștii constănțeni au cerut un punct de vedere de la ANI. „Agenția Națională de Integritate urmează să facă verificări într-un dosar având ca obiect nerespectarea obligațiilor prevăzute la art. 5 alin 1. din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea și completarea altor acte normative („În cadrul entităților în care persoanele au obligația de a depune declarații de avere și declarații de interese, în conformitate cu prevederile legale, se desemnează persoane responsabile care asigură implementarea prevederilor legale privind declarațiile de interese”), a răspuns ANI, pentru sursa menționată anterior.

Conform sursei, primarul localității Agigea ar fi acționar la un restaurant unde acționar mai este, de asemenea, și ginerele acestuia. De numele restaurantului s-ar lega inclusiv un dosar DNA, ceea ce ar putea să explice „omisiunea”.

Potrivit informațiilor încărcate de Cîrjaliu în declarația de avere din 2016, adică ultima, primarul nu ar deține nicio casă, însă ar fi proprietarul unui teren agricol intravilan în Agigea. Nici la capitolul mașini sau bijuterii nu pare să stea prea bine, în mod oficial, primarul neavând de niciunele. Cu toate că situația materială a sa pare una precară, Cîrjaliu a acordat un împrumut de 143.000 (lei sau euro, nu se menționează) unui SRL – asta în ciuda faptului acumulării unei datorii de peste 900.000 lei, atât la bănci, cât și la persoane fizice. Veniturile anuale din 2016 ale primarului din Agigea sunt de 43.468 (din nou, lei sau euro). Astfel, un calcul simplu demonstrează că nicio bancă nu i-ar acorda acestuia un împrumut de o valoare atât de mare.

Citește și: Dan Vîlceanu, validat pentru Ministerul Finanțelor

Articolul precedentRomânii se bat pe locurile de parcare. Mașinile electrice, povești science-fiction pentru brokeri
Articolul următorNăsui vrea eliminarea exceselor statului, dar mai ales debirocratizarea comerțului
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.