Digi 24

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a afirmat la RFI că sunt se acordă o atenție deosebită actualizării Regulamentului Senatului, care este „ineficient față de o asemenea abordare, cum e cea a doamnei Șoșoacă”, după ce aceasta are tot mai dese derapaje de la bun simț și normalitate, cu ieșiri nedemne pentru un demnitar. De altfel, cea mai recentă astfel de ieșire Dianei Șoșoacă a fost la Ședința solemnă comună a celor două camere, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției României, când îmbrăcată în port tradițional, cu botnița purtată pe post de mască de protecție, striga cu toată forța „Trăiască România liberă”.

Mai mult, seriile de discursuri antivacciniste pe care le-a ținut de la microfonul Senatului au puse pe „mute” contul de YouTube al Senatului.

Potrivit lui Daniel Fenechiu, senatoarea riscă să fie excluspă de la unele ședințe ale Parlamentului și chiar sancționată pecuniar, dacă va continua în stilul care  aconsacrat-o, de contestatară a orice este legat de pandemie, testare, vaccinare sau restricții.  

„În plan parlamentar, intenționăm modificarea regulamentului Senatului, care nu a avut în vedere asemenea derapaje. Senatul a fost format din oameni serioși, cu bunele și relele lor, nu au ajuns la asemenea derapaje, sens în care am constatat și noi că regulamentul Senatului era ineficient față de o asemenea abordare, cum e cea a doamnei Șoșoacă”, a declarat Daniel Fenechiu pentru RFI.

Acesta spune că Regulamentul Senatului va fi modificat „în sensul stabilirii unor noi abateri disciplinare și înăspririi sancțiunilor de natură parlamentară. Poate risca să fie exclusă de la ședințele fizice ale plenului, de la diverse lucrări ale Senatului, poate ajunge până la sancțiuni pecuniare. Deci există o discuție în momentul de față, pentru instituirea unor măsuri sancționatorii pentru cei care nu respectă regulile bunului simț și regulile normalității”.

Potrivit Regulamentului, în acest moment, abaterile de la deontologia parlamentară se sancţionează cu: avertisment; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; îndepărtarea din sală pe durata şedinţei; interzicerea de a participa la lucrările Senatului pe o perioadă de maximum 30 de zile calendaristice.

Totodată, Daniel Fenechiu susține că senatoarea Diana Șoșoacă este doar vârful unui iceberg, fiind vorba de mai mulți exponenți ai unui asemenea gen de reacție, dând exemplul celor de la AUR, când s-a discutat despre certificatul verde, „aproape ne-au sechestrat în Comisia Juridică și apoi în cea de Sănătate”, ori dau buzna prin birouri, de cele mai multe ori cu telefonul pornit pe live-urile de pe rețelele de socializare. „Sunt foarte multe lucruri care trebuie reglementate și cred că acest lucru se va întâmpla cel mai devreme la începutul lunii februarie (n.r. când începe sesiunea parlamentară”, a mai spus Daniel Fenechiu.

Șoșoacă a pus Senatul pe „mute” pentru o săptămână

Articolul precedentDoliu de 11 zile în Coreea de Nord
Articolul următorGuvernul va aloca 1 miliard de lei pentru drumurile județene