Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Un studiu realizat de Ecotic și publicat cu ocazia Zilei Internaţionale a Reciclării Deşeurilor Electrice, atrage atenția asupra faptului că românii nu știu să se debaraseze în mod corect de aparatele electrocasnice mici și uzate.

Potrivit studiului, 42% dintre respondenți susţin că le vor păstra în continuare, chiar dacă știu unde ar trebui duse aceste deșeuri extrem de poluante pentru mediul înconjurător.

În România, 17.000 de tone de deșeuri electrocasnice sunt păstrate chiar dacă sunt nefolosite sau stricate

În România, o treime dintre echipamentele uzate de mici dimensiuni sunt nefuncţionale.

Cu toate aceste, doar 8% dintre români iau în calcul să se debaraseze de ele, în timp ce  42% declară că le vor păstra în continuare.

Ecotic: ”Întrebaţi de ce păstrează echipamentele vechi, 42% din totalul celor chestionaţi au declarat că îşi doresc să aibă rezerve sau le atribuie o valoare sentimentală”

În acelaşi timp, 32% nu ştiu ce trebuie să facă cu acestea sau unde ar trebui duse. La întrebarea dacă deţin telefoane mobile în casă, pe care nu le mai utilizează, răspunsul a fost afirmativ în 54% dintre cazuri”, precizează studiul.

Telefonul mobil defect se regăseşte în toate locuinţele din România, deși există multiple campanii de colectare a deșeurilor electronice și electrice

Studiul mai atenționează că, în fiecare gospodărie din România, ar exista un număr de 5 telefoane mobile vechi și nefuncționale.

La nivel global, datele arată că sunt 16 miliarde de telefoane mobile, din care 5.3 miliarde vor deveni deşeuri în 2022, însă doar o mică parte dintre acestea vor fi colectate şi reciclate în mod corespunzător”, transmit autorii studiului.

Articolul precedentMaia Sandu pune bazele cooperării cu Georgia: ”Moldovenii și georgienii au aspirații europene clare”
Articolul următorPeste 40 de bucureșteni au participat la Turul ghidat cu bicicletele din Parcul Natural Văcărești
Jurnalist full-time / Pesimist part-time