Senatul SUA
Senatul SUA. Sursa foto: wikipedia.ro

Senatul Statelor Unite a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război. Decizia luată reprezintă o dovadă de unitate în rândul membrilor Congresului american, care este foarte divizat.

Rezoluţia a fost introdusă de senatorul republican Lindsey Graham. Ea a fost susţinută de senatorii ambelor partide. Rezoluția încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice anchetă privitoare la crimele de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”, a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer,. Acesta a ținut un discurs înaintea votării rezoluției de condamnare a președintelui Vladimir Putin.

Ucraina a intentat oficial un proces împotriva țării agresoare la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. „Rusia trebuie oprită, iar instanţa are un rol de jucat în oprirea ei”, a declarat reprezentantul Ucrainei Anton Korînevici, în cadrul unei audieri.

Sprijin financiar pentru Ucraina

Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a decis să deschidă o anchetă oficială asupra situației din Ucraina.
Săptămâna trecută, ambele camere ale Congresului SUA au adoptat un proiect de lege bugetar care ar include 13,6 miliarde de dolari în sprijinul Ucrainei și aliaților săi din Europa, acesta fiind semnat de președintele Statelor Unite, Joe Biden, pe 15 martie.
Rusia îşi denumeşte acţiunile o „operaţiune militară specială” de demilitarizare şi denazificare a Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre Ucraina ca despre o colonie americană care are un regim marionetă şi fără tradiţia unei statalităţi independente.

Volodimir Zelenski: Negocierile sunt acum mai realiste

Articolul precedent400 de oameni sunt ţinuţi prizonieri într-un spital din Mariupol
Articolul următorO stradă din Galaţi ar putea fi redenumită “Eroii Ucrainei”