Sursă foto: Google Maps
Sursă foto: Google Maps

Strada din Galaţi, cunoscută sub numele de “Strada Muncii voluntare”, ar urma să fie redenumită ”Eroii Ucrainei”.

Pact pentru Galați, un partid local a propus noul nume, în contextul războiului din Ucraina.

Reprezentanți din consiliul local au descris, în cadrul unui comunicat de presă, legăturile pe care Galaţiul le are cu Ucraina, relaţii construite în timp şi care au format puncte istorice importante în oraş.

Galațiul are o relație specială cu Ucraina, relaţie care datează de dinainte de regimul comunist

Puțină lume știe că Galațiul, fost oraș cosmopolit, înaintea regimului comunist, are o relație specială cu Ucraina, pentru că hatmanul Ivan Mazepa, părintele ideii de independență a Ucrainei, a fost înmormântat la Mânăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ce ulterior a fost distrusă și scufundată cu parâmele în Dunăre de regimul comunist.

Pentru ucraineni, hatmanul Mazepa este un personaj legendar și apare pe moneda de 10 grivne”, se anunță într-un comunicat de presă transmis de Partidul Pact pentru Galați.

În cadrul comunicatului, reprezentanţii Pact pentru Galați au menţionat că Hatmanul Mazepa are un bust în Parcul Libertății din Galați, iar zona rezidențială de la malul Dunării poartă numele de ”Cartierul Mazepa”.

Mai mult, Universitatea Dunărea de Jos din Galați are relații de cooperare strânse cu universitățile din Ismail și Odessa.

Conform consilierilor locali, vechiul nume al străzii din Galaţi este unul care aminteşte de comunism

Partidul local a adăugat şi exemple din Europa, precizând că această inițiativă vine alături de altele asemănătoare din mari orașe europene precum Vilnius și Oslo.

A fost aleasă una din multele străzi din Galați cu nume de tristă amintire, strada ”Muncii voluntare”, o reminiscență teribilă a regimului care masca munca forțată pentru șantierele și activitățile agricole ale statului în voluntariat. Aceasta este, totodată, foarte aproape de locul fostei Mânăstiri Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentVladimir Putin, condamnat drept criminal de război de senatorii americani
Articolul următorSUA sprijină Ucraina cu aproximativ un miliard de dolari
Jurnalist full-time / Pesimist part-time