Foto: Playtech
Foto: Playtech

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a fost adoptat ieri prin votul majoritar al senatorilor, actul normativ urmându-și de acum traseul spre Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Așa cum a fost adoptat în Senat – cu 85 voturi pentru, şase împotrivă şi 19 abţineri, proiectul presupune recalcularea pensiilor celor peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după o nouă formulă.

Concret, din prima zi a anului viitor punctul de pensie va fi majorat cu 13,8% (de la 1.785 de lei la 2.032 de lei), iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Totodată, dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele de studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică. Însă în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

O altă modificare este aceea că până în 2035 de dorește egalizarea treptată a vârstei de pensionare – atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi la 65 de ani.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a subliniat că „legea aduce dreptate în sistemul de pensii”, în timp ce din partea liberală, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a spus că, deși că actul normativ votat nu este „cea mai bună variantă posibilă”, a remarcat că „este un pas înainte, datorită faptului că rezolvă anumite inechităţi”.

Nu chiar toți senatorii PNL au avut cuvinte bune de spus, pentru că Florin Cîțu a atras atenţia că prima creştere a pensiilor prevăzută în proiect, de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, oricum ar fi avut loc pentru că acoperă rata inflaţiei pe anul anterior. Voturi pentru au venit și de la UDMR, însă viceliderul grupului UDMR Fejer Lazslo s-a întrebat de unde vor fi bani pentru aceste majorări de pensii.

Apoi au urmat criticile mai acerbe: liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a explicat că senatorii formațiunii s-au abținut deoarece legea este „slută, ciuntă, un avorton”, iar senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenţia că majorarea pensiilor cu 40% nu va fi posibilă decât prin mărirea taxelor şi impozitelor.

Legea dă bani din pix pensionarilor, pentru că bani reali nu există. Fie vă împrumutaţi şi puneţi ţara în genunchi, fie o să creşteţi taxele şi impozitele şi o să puneţi mediul mediu privat în genunchi.

Promisiunile cu creşteri de 40% nu sunt decât o glumă proastă. (…) Fără surse de finanţare sustenabile, legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediu de afaceri, un dezastru pentru seniori şi doar un cadou pentru pensionarii speciali”, a spus Pălărie.

Articolul precedentPrimarii vor derogări pentru a organiza petreceri de sfârșit de an. Ministrul Dezvoltării: „Nu pot fi onorate”
Articolul următorZeci de percheziții în București și Ilfov, în dosare cu prejudiciu de peste 12 milioane de lei