foto: Insomar.org

Ministerul Agriculurii, prin Adrian Chesnoiu, nu a putut să ne răspundă punctual la întrebările adresate privind proiectul de lege care reglementează practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

S-a limitat în a rescrie proiectul de lege pe scurt. Ziarul de Investigații a solicitat Ministerului Agriculturii să spună punctual cum îi ajută pe producătorii autohtoni și pe reprezentanții marilor magazine amendamentele votate în Comisia pentru Agricultură la legea mai sus menționată.

Producătorii agroalimentari din România, chiar și reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Germană, au tras un semnal de alarmă: proiectul de lege supus votului Camerei Deputaților în forma actuală îi avantajează doar pe reprezentanții hypermarketurilor, nicidecum nu se poate vorbi despre o relație comercială corectă, așa cum ar trebui să se reglementeze.

Faptul că producătorii agroalimentari vor întâmpina dificultăți în a-și vinde produsele în hypermarketuri, se va concretiza în alimente de import, mult mai scumpe pentru buzunarele românilor. Producătorii agricoli au explicat concret cum îi afectează amendamentele votate de majoritatea PNL-PSD, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților. Puteți(re)citi aici.

Ministerul Agriculturii și PSD își fac imagine publică pe sărăcia producătorilor autohtoni

În timp ce producătorii agroalimentari se plâng că sunt „taxați ilegal” cu un procent de 19% în loc de 9%, iar termenele prelungite de returnare a produselor(perisabile) le creează pierderi mari financiare, Ministerul Agriculturii și PSD nu mai contenesc să se laude. Astfel, informațiile sunt prezentate publicului trunchiat.

Iată ce spun reprezentanții producătorilor agricoli: „Nu sunt materiale de construcții să fie returnate în 30 de zile. Sunt perisabile”, producător agricol, pentru Ziarul de Investigații.

Risturnele, rabaturile şi remizele” reprezintă servicii de promovare, plasări multiple sau alte acţiuni stabilite unilateral de către retail pentru produsele furnizorului cu scopul de a stimula vânzările şi rotaţia la raft, servicii care nu sunt solicitate sau decise de către furnizorul acestor produse, acestea ar fi trebuit să fie încadrate din punct de vedere fiscal în categoria prestării de servicii, aplicându-se asupra acestor sume un TVA de 19%, nu de 9% ca şi în cazul produselor agroalimentare”, reprezentanții PRO AGRO.

Și reprezentanții Camerei de Comerț Româno-Germană au sesizat că deputații NU ȘTIU ce votează

„Cu modificările aduse în Parlament, proiectul ar putea avea impact asupra românilor prin posibile creșteri de prețuri, chiar penurie de produse sau o calitate mai slabă a acestora, întrucât instituie bariere de acces pe piață a micilor producători locali”, a transmis Camera de Comerț Româno-Germană.

PSD se laudă pe Facebook. În realitate, românii mânâncă fructe și legume din import, de o calitate îndoielnică, la prețuri mult mai mari decât cele pe care le-ar putea cumpăra de la producătorii autohtoni. Președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, vorbește despre „reducerea poluării” în rândul micilor producători. Or, adevărata poluare este permisă în cazul marilor companii de stat sau private. Ziarul de Investigații a prezentat pe larg acest subiect.

Mă bucur că am reușit astăzi să trecem de Camera Deputaților – cameră decizională, legea prin care instituim obligativitatea criteriului verde la licitații, după model european, prin care susținem capitalul românesc, și implicit comunitățile în care aceștia își desfășoară activitatea.

Concret, această lege inițiată de PSD, va da o șansă în plus firmelor românești de a participa cu succes la licitațiile publice ale statului. Astfel, în evaluarea ofertelor la licitații vor fi punctate suplimentar companiile capabile să asigure o poluare cât mai mică, ca urmare a unui traseu de transport cât mai scurt. Pe scurt: cu cât ești mai aproape cu marfa de destinație cu atât ești mai avantajat!

Ministerul Agriculturii e numai „lapte și miere”, dar(…) de import

La solicitarea noastră, Ministerul Agriculturii(MADR) a identificat numai lucruri pozitive la legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar, în ciuda dezavantajelor transmise de specialiști.

Inițiativa legislativă având ca obiect PLx 178/2021 – Proiect de Lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar aparține domnului senator Cristian Buican, care a depus și instrumentul de motivare aferent.

Prin acest proiect de lege se urmărește atingerea scopului avut în vedere de către legiuitorul european, respectiv consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse agricole și alimentare, combaterea practicilor comerciale neloiale”, au transmis reprezentanții MADR, pentru Ziarul de Investigații.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este instituția care implementează acesată lege și punctul unic de contact pentru cooperarea cu Comisia Europeană. Prin urmare, are interes direct ca aceasta să nu favorizeze doar o parte, ci să reglementeze parteneriate comerciale corecte.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul Cristian Buican

Proiectul de lege a venit de la Senat într-o formă rezonabilă, dar coaliția de guvenare PNL-PSD s-a grăbit să aprobe amendamentele care îi jefuiește pe producătorii agroalimentari. În zadar, a încercat deputata Ana Predescu să le arate că votează, de fapt, practici de comerț neloiale, iar produsele românești se vor găsi din ce în ce mai greu în marile magazine. Deputații din Comisia pentru Agricultură au ridicat mâna și atât fără să le pese cum își vor derula producătorii autohtoni activitatea sau că românii vor da mai mulți bani pentru alimente.

Indicele global al preţurilor la alimente este cel mai ridicat din ultimii zece ani, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Proiectul de lege va fi suspus votului final în Camera Deputaților. Reprezentanții PRO AGRO au transmis că sunt dispuși să facă demersuri la Comisia Europeană, pentru a arăta cum parlamentarii români încalcă legislația din sectorul agro-alimentar.

Citește și: Cum sunt umiliți producătorii agroalimentari din România

Articolul precedentPrimarul Kievului: “Reședințele civililor sunt distruse, vieți nevinovate sunt pierdute”
Articolul următorFirea: “Multe familii din România vor să adopte copiii orfani veniţi din Ucraina”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”