Sursă foto: Facebook - Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook - Gabriela Firea

Într-un text publicat pe Facebook, ministrul Familiei a vorbit despre situaţia copiilor orfani care au ajuns în ţara noastră, în urma războiului din Ucraina.

Gabriela Firea a precizat că, de la începutul crizei umanitare, în România au intrat, pe la punctele de trecere a frontierei, 460 de copii. Toţi aceştia provin din centrele de plasament din Ucraina.

Gabriela Firea: “Drama copiilor ucraineni a stârnit un impresionant val de emoție și sunt realmente mișcată de modul în care ne-am mobilizat cu toții!”

Românii au demonstrat, încă o dată, că știu ce înseamnă să sari în ajutorul cuiva. Foarte mulți și-au exprimat dorința chiar să devină părinții copiilor instituționalizați refugiați în România, nu doar să le ofere celor mici adăpost , o haină călduroasă și o masă caldă”, se arată în textul publicat astăzi, 15 martie, pe contul de socializare.

În prezent, în sistemul de protecție specială din România, mai sunt 168 copii în centre de plasament. Aceste centre sunt în următoarele oraşe: București, Prahova, Brașov, Constanța, Iași, Suceava, Tulcea, Sibiu, Maramureș sau Timiș.

Deşi impresionată de felul în care românii au sărit din primul moment să-și arate susținerea, Gabriela Firea a precizat că, din punct de vedere legal, nu există nicio posibilitate pentru ca românii să poată deveni părinții copiilor ucraineni instituționalizați.

Copiii neînsoțiți sau proveniți din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetățeni ucraineni. Situația lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autoritățile din țara vecină, în conformitate cu legislația internă proprie”, a explicat ministrul Familiei.

Orice demers privind o posibilă adopție a copiilor orfani poate fi inițiat exclusiv de către autoritățile ucrainene, statul român neavând nicio competență în acest sens

Ministrul a mai declarat că legislația în domeniul protecției copilului este foarte clară și apără, înainte de toate, interesele minorului.

În plus, obligația noastră, ca stat, este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecție temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranță în țara lor, cu respectarea corespunzătoare a drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

În acest context, subliniez faptul că, în România, legislația în domeniul adopțiilor s-a simplificat semnificativ în ultimii ani, venind în sprijinul celor care vor să dea șansa unui copil fără părinți să crească într-o familie adevărată”, a explicat Gabriela Firea.

Cetățenii sau familiile de români care doresc să devină părinții unor copii aflați, în prezent, în îngrijirea statului pot adopta numai copii cetățeni români

În acest moment, aproximativ 5.800 de copii din sistemul de protecție specială sunt adoptabili.

De asemenea, de la începutul anului până în prezent pentru încă 1.000 de copii a fost demarată procedura de deschidere a adopției.

Pentru a iniția o procedură de adopție, cei interesați se pot adresa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul sau sectorul în care au domiciliul înregistrat sau au reşedinţa și vor primi informații în legătură cu etapele pe care trebuie să le parcurgă.

Pe scurt, procedura legală presupune obținerea unui atestat de adopție, în urma unui proces de evaluare (socială, psihologică, de pregătire)”, a adăugat ministrul Familiei, oferind toate condiţiile care trebuie îndeplinite de familiile care au în vederea adopţia copiilor orfani din România.

Articolul precedentA început marele jaf asupra producătorilor agroalimentari. Ministerul Agriculturii și PSD își fac imagine publică pe sărăcia producătorilor autohtoni
Articolul următorMesajul cutremurător al unui jurnalist: Această familie nu mai există. Rușii au luat viața unei întregi familii
Jurnalist full-time / Pesimist part-time