sursă foto: bancibacomate.ro

Unii dintre parlamentari par că s-au transformat în apărătorii marilor lanțuri de magazine și acționează împotriva producătorilor agroalimentari.

Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților a aprobat mai multe amendamente la Legea Plx 178/2021 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

Proiectul de lege va fi supus votului final săptămâna viitoare, în plenul Camerei Deputaților. Producătorii agricoli au rămas stupefiați să afle ce îi așteaptă în activitate, având în vedere că nu s-a ținut cont de nicio măsură care să nu-i împovăreze fiscal.

Mai exact, deputații permit cumpărătorilor să deducă din preţul de achiziţie al alimentelor, unilateral, discreţionar, diferite procente din valoarea mărfurilor prin aplicarea unor reduceri comerciale numite în Codul de Procedură Fiscală „risturne, rabaturi sau remize”.

În mod eronat, majoritatea din Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților a încadrat „risturnele, rabaturile şi remizele” la categoria de servicii solicitate de furnizori.( n.r. producători în cazul de față)

În fapt, acestea sunt prestări de servicii ale hypermaketurilor, pentru creșterea vânzării, a vizibilității produselor la raft, aspecte asupra cărora producătorii nu au niciun control. Prin modificarea aprobată în Comisia de Agricultură, risturnelele, rabaturile nu sunt încadrate în categoria prestărilor de servicii ale hypermarketurilor. Astfel, se aplică TVA 19%, nu de 9%, așa cum se procedează în cazul produselor agroalimentare.

S-a votat fără analiză asupra impactului economiei. Deputata Ana Predescu a sesizat cât de dezvantajați sunt producătorii locali

Deși proiectul de lege a venit de la Senat într-o formă corectă, coaliția de gvenare PNL-PSD dând, inițial, semne că legislația trebuie să se armonizeze cu Directiva UE 633/2019 privind practicile neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în Comisia pentru Agricultură, deputații s-au grăbit să aprobe amendamentele mai sus expuse rapid.

Singura care a sesizat că sunt dezavantajați producătorii locali și, în fapt, se favorizează doar o parte din relația comercială(n.r reprezentanții marilor lanțuri de magazine) a fost deputata Ana Predescu. Ea a arătat că, în felul acesta, nu vom mai găsi produse autohtone la raft, producătorii agricoli fiind împovărați financiar.

„Nu am nicio legătură cu producătorii agricoli sau cu lanțurile de magazine. Vorbesc strict ca un consumator. Într-o relație comercială, nu poate fi favorizată o singură parte. Trebuie să fie win-win(n.r câștig) de ambele părți. La prima oră a dimineții, la un hypermarket(Mega Image) am găsit un singur sortiment de roșii autohtone, spre exemplu, din cele 12 prezente existente”, s-a eprimat deputata Ana Predescu în cadrul dezbaterii Comisiei pentru Agricultură.

Cu toate acestea, paralmentarii prezenți au trecut cu ușurință peste exemplele concrete. Potrivit surselor noastre autorizate, reprezentanții marilor magazine și cei ai Camerei de Comerț Româno-Germană au mulțumit membrilor Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Ce vor face producătorii agricoli

Întrucât Parlamentul pare să încurajeze importul de produse alimentare, ceea ce înseamnă prețuri mai mari și calitate mai scăzută pentru consumatorii finali, producătorii agricoli nu vor sta cu mâinile în sân.

Federaţia Naţională PRO AGRO va continua demersurile legale în faţa Comisiei Europene, organizaţia patronală consideră că varianta de proiect legislativ ce urmează a fi trimisă spre aprobare va diminua şansele de a elimina acest tip de practică neloială din actul de transpunere”, au precizat oficialii PRO AGRO.

Ministrul Agriculturii recunoaște că românii vor plăti mai mult pentru mâncare

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a rămas pasiv la situația producătorilor agricoli. Oficialul Guvernului s-a limitat în a menționa că România are stocuri de cereale și nu va urma o criză alimentară din cauza războiului Rusia-Ucraina. În mod stupefiant, recunoaște, însă, că vom plăti mai mult pentru mâncare.

„Românii nu vor muri de foame, dar este posibil să plătească mai mult pentru mâncare. Fermierii români produc, dar avem producție care este vândută la prima mână. Noi punem capital pentru fermieri ca să-și poată stoca producția”, s-a exprimat ministrul Agriculturii, potrivit bugetul.ro

Oficialii Ministerului Agriculturii vor reveni cu mai multe precizări despre situația actuală a producătorilor agricoli, la solicitarea zin.ro

Articolul precedentFacebook „închide ochii” la mesajele ostile adresate armatei și liderilor ruși
Articolul următorPutin: “Voluntarii pot veni să lupte împotriva forțelor ucrainene”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”