Foto: playtech.ro
Foto: playtech.ro

Adrian Cesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunțat că plafonarea prețurilor produselor de bază este o soluție pe care o ia în calcul.

„Plafonarea preţului alimentelor nu se face la producător. Producătorii au menţinut stabil preţul alimentelor. Dacă va veni un moment în care trebuie să intervenim şi preţurile o iau razna cu adevărat, atunci evident trebuie să intervii între preţul de la producător şi preţul de la raft”
, a explicat ministrul într-o emisiune tv .

Cesnoiu susţine că preţurile sunt umflate de cei care intervin pe lanţ după producător. 

Eu am o analiză la Ministerul Agriculturii care îmi arată că între preţul cu care pleacă de la poarta fermei un produs şi preţul de la raft există diferenţe între 30 şi 60%. La o pâine care pleacă cu 1,1 – 1,3 lei de la fabrică şi ajunge la 2,1 – 2,2 lei pe raft, e mult sau e puţin?”, a afirmat ministrul Agriculturii. 

După ce a lansat ideea privind plafonarea preţurilor, în spaţiul public, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a abandonat-o rapid. Experţii au atras atenţia că plafonarea preţurilor duce la penurie, ceea ce s-a întâmplat deja în Ungaria, ţară pe care Ciolacu a luat-o ca model când a avansat propunerea. În plus, e necesară raţionalizarea pentru a evita specula.

Ministrul Agriculturii susţine, însă, că, dacă ştii cum să faci plafonarea, nu există pericolul ca alimentele să lipsească de pe raft.

Articolul precedentMilițiile separatiste din Donbass își avertizează veteranii să fie pregătiți pentru mobilizare
Articolul următorGarda de Mediu Prahova a amendat Conpet și Petrom pentru poluare
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...