Nicolae Ciucă (captură video)

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pentru Radio Europa Liberă că nu garantează intrarea României în Spațiul Schengen în 2022. Șeful Executivului a mai precizat că va face tot posibilul pentru ca Uniunea Europeană să accepte țara noastră în zona de călătorie, la mai bine de 10 ani de la începerea demersurilor.

Mai mult, el a mai susținut că Guvernul pe care îl conduce va lua toate măsurile pentru ca acest „deziderat” să devină o realitate.

 „Voi face tot ce este necesar astfel încât România să îşi îndeplinească acest deziderat pentru a intra în Schengen şi vom întreprinde toate măsurile să clarificăm aceste linii pe care România le mai are de îndeplinit pentru a putea beneficia de acest statut”, a mai spus premierul României, Nicolae Ciucă.

Până în prezent, țara noastră a parcurs toate etapele tehnice necesare cu succes. Finalizarea procesului de aderare la acest spațiu este supusă deciziei unanime a tuturor statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

Care sunt condițiile de aderare la spațiul Schengen?

Pentru ca o țară să intre în Schengen, trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale Uniunii Europene. Totodată, statul trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări care fac deja parte din Spațiul Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen.

Reamintim că statele membre ale acestui spațiu au eliminat controalele pentru persoane la frontierele dintre ele. Acest acord a fost semnat în 1985 în mica localitate din Luxemburg, Schengen.

În 1995, primele țări care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos.

Croația, undă verde pentru aderarea la Schengen

În urmă cu câteva zile, Croația a primit acordul statelor UE să se alăture zonei de călătorie, după ce guvernul de la Zagreb a reușit să își gestioneze eficient granițele externe ale blocului comunitar.

Zona Schengen are 26 de membri, inclusiv Elveția și Norvegia, țări din afara UE. În afară de Croaţia, celelalte state membre UE care nu fac parte din Schengen sunt: România, Bulgaria, Cipru şi Irlanda.

Dacian Cioloș, despre aderarea României la Spațiul Schengen: „Nu văd nicio preocupare reală”

Articolul precedentLudovic Orban anunţă înfiinţarea noului său partid
Articolul următorDan Negru o apără pe Șoșoacă. Presa italiană este politizată
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.