sursă foto: CCR

Încotro suveranitatea României(?), a fost întrebarea de astăzi, 14 octombrie. Comisia Specială pentru Legile Justiției a eliminat din proiectul de lege obligativitatea respectării deciziei Curții Constituționale a României (CCR). Zin.ro a stat de vorbă cu experți în Drept Constituțional, pentru a înțelege mai bine ce au decis membrii comisiei de la PNL-USR. Reprezentanții PSD s-au prezentat s-au abținut de la vot, la fel ca și cei de la UDMR, iar singurii care s-au opus au fost parlamentarii AUR(Alianța pentru Unirea Românilor).

În cazul în care prevederea se va transforma în lege, românii sunt excluși definitiv de la suveranitatea națională, iar supremația s-ar muta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Cu toate acestea, parlamentarii români nu pot trece foarte ușor peste „voința poporului”, câtă vreme Constituția(Legea Fundamentală a unui stat) nu este modificată. Iată ce prevede aceasta: „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

Deciziile Curții Constituționale nu vor mai fi obligatorii

Prima care a avut o reacție în acest sens și a explicat de ce Constituția poate fi modificată doar prin referendum a fost Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

 „Dacă am accepta că dreptul Uniunii Europene – tratatele, regulamentele, directive – ar fi aplicabile peste Constituția României, ar însemna o revizuire de facto a acesteia. Dacă am accepta că sunt situații în care deciziile Curții Constituționale nu sunt obligatorii, înseamnă că actele respective ale UE ar revizui, implicit, acest articol , care prevede că deciziile CCR sunt obligatorii din Constituția României.

Constituția este emanația suveranității poporului român. Se adoptă numai prin referendum. Numai poporul român poate decide modificarea Constituției. Nicio altă autoritate, din România sau din afară, poate să dispună cu privire la revizuirea Constituției”, s-a exprimat Dana Gîrbovan, președinta UNJR

La acest moment, deciziile CCR sunt obligatorii de la pronunțare, iar eliminarea acestora ar însemna un monopol asupra tot ceea ce înseamnă : alegeri, legi. Toate prevederile unei legi trebuie să se raporteze la Constituția României, iar CCR este/ar trebui să fie un „garant al supremaţiei Constituţiei”.

Se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei. De asemenea, hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial comercial. 

George Simion, liderul AUR, a „descins” la Ministerul Justiției

Alianța pentru Unirea Românilor(AUR), prin președintele George Simion, a susținut, că parlamentarii PNL-USR încalcă în mod grav suveranitatea României și a cerut ministrului Justiției să nu aprobe această prevedere.

„De multe ori, în ultimii 20 de ani s-a încercat să se lovească în Constituție, dar felul în care a fost ciuntită și golită de sens Curtea Constituțională, ieri, și Constituția României în statul suveran din care ar trebui să facem parte este fară precedent. S-a eliminat orice pedeapsa pentru magistrații care neglijează hotărârile CCR. Și aici sunt doua chestiuni: o dată, forma prin care legile au ieșit de la Camera Deputaților, o forma care a fost mutilată prin amendamentul PNL și USR, și a doua chestiune, de preocupare europeana care de mult timp suscita interesul tuturor guvernelor UE și inclusiv al nostru, prevalenta Constituțiilor naționale asupra CJUE. Am o ultima speranță că domnul Predoiu se vă răzgândi”, a precizat George Simion.

Cătălin Predoiu(ministru al Justiției), ca în Luceafărul: „Deși vorbești pe înțeles, eu nu te pot pricepe”

În timp ce experții în Drept sunt îngrijorați de amendamentele propuse la Legile Justiției, Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției vorbește despre acestea ca personajele lui Caragiale. Vă recomandăm să citiți acest fragment, extras de pe pagina sa oficială și să trageți singuri concluziile: „Avizarea acestora de către CSM, adoptarea de către Guvern, adoptarea ca legi de către Parlament și promulgarea lor de către Președintele României, adică îmbrățișarea lor de către toate cele trei puteri ale statului, ar reprezenta următoarele „borne instituționale” esențiale pe acest drum al reconstrucției și modernizării sistemului judiciar

Articolul precedentTentativă de dare de mită, surprinsă de body cam
Articolul următorParchetul European anchetează achiziția de vaccinuri anti- Covid în Europa. România a plătit o sumă fabuloasă pentru doze aruncate la gunoi
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”