CAB a respins contestația Damen în scandalul corvetelor multirol

“Torpilă” serioasă încasată de grupul Damen din partea magistraților bucureșteni. După un an de procese, Curtea de Apel București a respins categoric contestația olandezilor împotriva deciziei statului român de a atribui altcuiva contractul de peste un milliard de euro pentru dotarea cu nave noi a Forțelor Navale. Decizia CAB vine după ce în octombrie anul trecut și Tribunalul București a respins pe fond contestația Damen împotriva MapN. Ministerul a acordat contractul de construcție a celor patru corvete multifuncţionale către asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa.

Damen: Reputația României va fi afectată

Damen a primit decizia Curții de Apel București ca urmare a apelului formulat în instanță în ceea ce privește rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Pe tot parcursul procedurii, Damen a urmărit principiile unui proces echitabil dorindu-și transparență, condiții de concurență corecte și clarificări cu privire la licitație, pe care am sperat ca instanța să le ofere în motivarea sa. În acest sens, deși cu dezamăgire, am primit cu respect decizia Curții de Apel București”, a transmis Damen.

Nou corp de clădire la Centrul de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”

Vom căuta în continuare o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputația programelor de achiziții din România atât în țară, cât și în străinătate și este o consecință îngrijorătoare. În spiritul transparenței și al clarității, Damen a solicitat în instanță accesul la documentele ofertelor de licitație. Acest lucru a fost refuzat până acum, obligând compania Damen să înceapă noi demersuri în justiție pentru rezolvarea acestor aspecte”, mai transmite compania care deține șantierele Galați și Mangalia.

Motivația magistraților

„(…) Respinge recursul ca nefondat. Respinge excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. 5 din Legea nr. 101/2016, ca inadmisibilă. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia dată excepţiei de neconstituţionalitate. Definitivă, în rest. Pronunţată în şedinţă publică azi 13.07.2020”, arată Curțea de Apel București Pe 3 iunie 2019 MApN a anunțat că asocierea dintre compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța, controlat de miliardarul constănțean Gheorghe Bosînceanu a câștigat licitația pentru furnizarea de corvete multifuncționale.

La licitație, Ministerul Apărării Naționale primise oferte din partea companiilor Damen, Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa. Prețul oferit de asocierea câștigătoare, 1,2 miliarde de euro (inclusiv TVA), include construirea în țară a tuturor celor patru corvete și modernizarea cu aceleași sisteme a celor două fregate, precum și dotarea inițială cu armament (tunuri, rachete și torpile). Procedura de achiziție a avut ca factor de departajare prețul cel mai mic. Condiții tehnice de bază cereau ca nava să poată lupta în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată opera într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone.

Un miliardar acuză

În altă ordine de idei, patronul SNC, Gheorghe Bosînceanu a avertizat și el autoritățile să nu detroneze câștigătorii licitației, altfel factorii de decizie riscă “închisoarea”. SNC este un client obișnuit al marinei militare, care obișnuiește să-și cârpească navele în docurile lui Bosînceanu. De această dată este vorba despre altceva. Acest contract pentru corvetele multifuncționale, pe lângă prețul mare, va asigura de lucru ani la rând constructorului. De aici și înverșunarea licitanților pentru artribuirea contractului.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentIohannis, către PSD: veți fi răspunzătorii morali pentru moartea a sute de români
Articolul următorDeputatul PSD Nicolae Bacalbașa, „scăpat” de plata prejudiciilor de 354.000 de lei aduse banului public prin naveta la talkshow-uri TV