Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa, „scăpat” de plata prejudiciilor de 354.000 de lei aduse banului public prin naveta la talkshow-uri TV

Nicolae Bacalbasa
Nicolae Bacalbasa

Celebrul deputat PSD Nicolae Bacalbașa, care s-a remarcat prin intervențiile deplasate, uneori triviale, de la tribuna Parlamentului, s-a aflat în ultimii doi ani într-un război în instanță cu Consiliul Județean (CJ) Galați, al cărui președinte a fost în mandatul 2012 – 2016.

Pe 13 iulie 2018, CJ Galați a deschis acțiune în instanță, solicitând ca „pârâtul” Nicolae Bacalbașa să plătească 354.000 de lei, prejudicii aduse bugetului CJ prin consumurile uriașe de carburanți pentru deplasările sale. Aceste prejudicii au fost calculate de inspectorii Curții de Conturi la un control din 2015.

A fost un proces cu „probleme”, pentru că cel obligat de Curtea de Conturi să deschidă acțiunea în instanță împotriva lui Bacalbașa e actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea, care e și președinte executiv al PSD Galați, iar „pârâtul”, fiind deputat PSD, s-a ajuns la o dispută tensionată între doi lideri ai PSD Galați, care putea „șifona” imaginea organizației.

Conflictul a fost dezamorsat după ce juriștii CJ Galați au cerut mutarea dosarului de la instanța de Contencios Administrativ la aceea de Conflicte de Muncă a Tribunalului Galați și cum în litigiile ce vizează conflictele de muncă recuperarea prejudiciilor este o prioritate de secundară, s-a ajuns la închiderea procesului.

Într-un singur an, Bacalbașa a înconjurat Pământul pe la Ecuator pe bani publici

După preluarea mandatului de președinte CJ, în 2012, Bacalbașa a început deplasările atât cu Volkswagen-ul Touareg GL-01-CJG alocat președintelui CJ, cât și cu Skoda Octavia GL-42-CJG, cu care circula un vicepreședinte. Pentru a intra în legalitate, a dat dispoziția nr 426/28.09.2012, prin care și-a alocat ambele autoturisme și le-a dublat cotele lunare de carburanți, de la 150 la 300 litri.

În 2013, pentru deplasările lui Nicolae Bacalbașa cu VW Touareg GL-01-CJG a fost alocată cantitatea de 1.800 litri de carburant, dar conform foilor de parcurs s-au consumat 7.081 litri. O depășire a cotei cu 290%! În 2013, cu Touareg-ul a parcurs 7.000 km, iar cu Skoda 31.000 km. În 2014, Skoda, a parcurs 14.375 km, iar o Dacia Papuc, alocată tot pentru deplasările sale, a parcurs 28.375 km. În total, în 2014, deplasările președintelui CJ Galați au însumat 42.750 km, mai mult decât circumferinta Pământului la Ecuator, de 40.076 km.

În foile de parcurs, deplasări la ministere. În realitate, pelerinaje la talkshow-rile de la România TV și Antena 3

Facebook functioneaza

Secretul deplasărilor sale a fost dezvăluit cu ajutorul șoferului Bogdan Lungeanu, care pe contul său de facebook se lăuda cu destinațiile „deplasărilor” sale: „1 decembrie 2013 – 6.45 la RTV”; „1 decembrie 2013 – Urmează… – la Antena 3”. După două zile, pe contul lui Lungeanu, o nouă localizare: „3 decembrie – Lungeanu Bogdan a fost la RTV”.

În foile de parcurs, destinațiile deplasărilor erau Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, etc., dar, spre exemplu. în ziua de 1 decembrie 2013, ușile ministerelor erau închise, în primul rând pentru că era Ziua Națională, iar în al doilea rând pentru că era o zi de duminică.

Curtea de Conturi a decis: președintele CJ Galați trebuie să plătească prejudiciile, plus penalități

Dezvăluirile din presă au fost urmate de un control al Curții de Conturi, care a  stabilit pentru 2012 un consum ilegal de 5.862 litri de benzină şi de 9.513 litri de motorină, prejudiciul fiind de 98.000 lei. Pentru 2014, prin Decizia nr. 21/14.08.2015, inspectorii au constatat „prejudicierea în mod nejustificat a bugetului CJ Galați cu suma de 16.036 lei, reprezentând plăți nelegale cu carburantul utilizat pentru deplasările efectuate de conducătorul unității“. Adică de Bacalbașa.

Potrivit raportului Curții de Conturi, „președintele CJ Galați a utilizat mijloace de transport și combustibil în anul 2014 pentru unele deplasări efectuate la Guvern, Ministerul Sănătății etc., în zile nelucrătoare (sâmbăta și duminica), astfel a utilizat mijloace de transport și combustibil pentru anumite deplasări în interes personal, fără legătură cu activitatea entității“.

În 2016, un nou control al Curții de Conturi constata alte daune la consumurile de carburanți din 2015, valoarea prejudiciului fiind de 8.227 de lei. Inspectorii au stabilit că acești bani trebuie recuperați de la Nicoae Bacalbașa.

Dat în judecată de CJ Galați, pentru plata a 354.000 lei

La cererea Curții de Conturi, actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea a fost nevoit să îl dea în judecată pe Nicolae Bacalbașa, pentru recuperarea prejudiciului și a penalităților. În procesul în dosarul 2491/121/2018, aflat pe rolul Tribunalului Galați, reclamant este CJ Galați iar deputatul Bacalbașa are calitatea de „pârât”, obiectul acțiunii în instanță fiind „pretenții”.

În cererea de chemare în judecată nr 7.308/12.07.2018, adresată Tribunalului Galați, se solicită obligarea „pârâtului” Nicolae Bacalbașa la plata a 354.000 lei: „1. plata sumei totale de 353.900,67 lei, actualizată până la momentul achitării integrale a acesteia, reprezentând prejudiciul adus patrimoniului UAT Județ Galați astfel: – 230.028,13 lei – plata nelegală a consumului de carburanți la autoturismele din dotarea Consiliului Județean Galați, peste normativul legal, în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2014, nerecuperată de conducerea instituției publice de la funcționarii vinovați; – 78.216,40 lei, dobânzi calculate până la data de 25.04.2018, potrivit dispozițiilor art 174 din Legea nr 207/2015 – Cod Procedură Fiscală; – 45.656,14 lei – penalități de întârziere calculate până la data de 25.04.2018, potrivit art 176 din Legea nr 207/2015 – Cod Procedură Fiscală; 2. plata cheltuielilor de judecată , conform art 453 Cod Procedură Civilă”, se spunea în plângerea CJ Galați.

Schimbare de macaz. Recuperarea prejudiciilor de 354.000 lei transformată în „conflict de muncă”!

Situația era foarte complicată din punct de vedere politic. Președintele CJ Galați, Costel Fotea, este și președinte executiv al PSD Galați, al cărui președinte „plin” este Dan Nica, în prezent europarlamentar. Un astfel de război în instanță risca să dinamiteze disciplina cazonă din PSD Galați, dar și autoritatea lui Dan Nica printre liderii naționali ai PSD, pentru că nu-i în stare să-și țină sub control organizația.

Soluția a fost găsită de juriștii CJ Galați, care au cerut mutarea dosarului de la Secția Contencios Administrativ la un complet specializat în conflicte de muncă: „invocăm excepția necompetenței materiale procesuale a Secției contencios administrativ a Tribunalului Galați și solicităm transmiterea cererii spre competentă soluționare, potrivit prevederilor art 200, al (1) și (2), CPP, la un complet specializat în conflicte de muncă din cadrul Secției 1 Civile a Tribunalului Galați, deoarece ne aflăm în prezența unui litigiu de muncă”!?

Prin această mișcare, plata prejudiciilor de 354.000 lei de către Nicolae Bacalbașa trecea în plan secundar.

Nicolae Bacalbasa furand un zambet

În primul rând, pentru că potrivit art 254 al Codului Muncii, referitor la răspunderea patrimonială a angajatului pentru pagubele produse angajatorului, plata prejudiciilor este limitată la echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. Da la 1 ianuarie, salariul minim brut pe economie este de 2.230 lei. Deputatul Bacalbașa ar fi scăpat cu plata a 11.150 lei, în loc de 354.000.

Și ar mai fi ceva. La art 268 al Codului Muncii, se prevede că cererile în vederea soluționării unui conflict de muncă se soluționează „în termen de 3 ani de la nașterea dreptului la acțiune în situația în care obiectul conflictului de muncă constă în plata unor drepturi salariale sau despăgubiri către salariat, precum și în cazul răpunderii patrimoniale a salariaților către angajator”.

Era o șansă ca unele „conflicte de muncă” produse în perioada 2012 – 2014 să fie „soluționate” de trecerea timpului.

Bacalbașa a trecut la contraatac. Prin avocat!

În procesul de la instanța de Conflicte de Muncă a Tribunalului Galați, în dosarul 2491/121/2018*, avocatul lui Nicolae Bacalbașa a contraatacat, chemându-l în garanție pe actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea, adică exact pe cel care a deschis acțiunea împotriva lui Bacalbașa și care în mandatul 2012 – 2014 a fost administrator public al CJ Galați. A mai fost chemat în garanție și fostul director economic al CJ Galați, Lucean Mihalcea. 

Nici Fotea, nici Mihalcea, nu puteau modifica dispozițiile președintelui CJ, Nicolae Bacalbașa, cu privire la utilizarea mașinilor sale de serviciu.

Avocatul lui Bacalbașa a mai cerut instanței să constate lipsa calității de reprezentant al CJ Galați, a actualului președinte al CJ Galați, Costel Fotea, cel care a deschis acțiunea, dar cum actualul președinte este reprezentant legal, cererea a fost respinsă.

Acțiunea CJ Galați, anulată pe excepția „lipsei capaccității procesuale de folosință”, invocată de avocatul lui Bacalbașa

Printre altele, avocatul lui Bacalbașa invocat excepția lipsei capacității procesuale de folosință a CJ Galați, care a fost admisă de instanța Tribunalului Galați.

În Dreptul Civil, explicația juridică e următoarea: „capacitatea de folosinţă este recunoscută persoanelor juridice doar în vederea realizării unui anumit scop social-economic, tehnico-ştiinţific sau de altă natură. Raţiunea de a fi a unei persoane juridice este subordonată întru totul acestei finalităţi, actele juridice încheiate în alt scop fiind afectate de nulitate absolută”. O interpretare ar fi că persoana juridică CJ Galați a fost înființată numai în vederea  administrării județului, nu ca să recupereze prejudicii.

Prin admiterea acestei excepții, acțiunea CJ Galați a fost anulată de instanță.

Nicolae Bacalbasa transpirand

„Instanța admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a reclamantului Consiliul Judeţean Galaţi, invocată de pârâtul Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa, şi în consecinţă, anulează acţiunea formulată de acest reclamant pentru lipsa capacităţii procesuale de folosinţă”, se spune în sentința 1153/2019  22.10.2019 a Tribunalului Galați.

CJ Galați a făcut recurs, dar Curtea de Apel Galați a respins acțiunea: „Respinge ca nefondat apelul declarat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Galaţi împotriva sentinţei civile nr.1153/22.10.2019 a Tribunalului Galaţi”, se spune în sentința definitivă nr 253/29.05.2020 a Curții de Apel Galați.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea: „personal, eu mă bucur că instanța ne-a respins acțiunea”

Nu l-am bănui de blat cu Nicolae Bacalbașa pe actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea, care a deschis acțiunea în instanță, a făcut recurs la sentința Tribunalului, dar punctul său de vedere sună surprinzător, pentru că nu-i pare rău de pierderea acestui proces. 

„Noi am deschis acțiunea în justiție, instanța ne-a respins acțiunea, eu mai mult de atât nu am ce să vă spun. Dar punctul meu de vedere și repet, este strict punctul meu de vedere, personal, eu mă bucur că instanța ne-a respins acțiunea, pentru că acea cantitate de carburant nu a dus-o acasă. Să plătească un singur om nu este OK, pentru că acea cantitate de carburant a fost utilizată la deplasări cu mai multe mașini ale CJ”, ne-a declarat Costel Fotea.

Minunatele călătorii ale deputatului PSD Nicolae Bacalbașa, finanțate printr-o strângere de fonduri cam forțată

În concluzie, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa rămâne cu amintirile plăcute ale călătoriilor sale la televiziunile din Capitală, călătorii susținute financiar din banii gălățenilor.

E ca și cum la Galați ar fi fost organizată o subscripție publică sau o strângere de fonduri pentru aceste călătorii. Diferența este că gălățenii n-au dat, ci li s-a luat.

VIATicu CIOBOTARU
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentCum a zburat profitul de un miliard de euro al olandezilor de la Damen
Articolul următorUn pesedist acuză: „Liberalii sunt preocupați doar să-și sporească propriile averi”