Sursa foto: Pixabay

Orașul-port al Africii de Sud, Durban, epicentrul celor mai grave inundanții din istoria țării, a fost puternic afectat, mii de case fiind distruse, iar numărul victimelor crește de la o zi la alta.

Potrivit AFP, citată de Agerpres, în regiunea Kwazulu-Natal, partea de est a țării, bilanțul deceselor în urma inundațiilor a ajuns la 306 morți. Bilanțul anterior arăta 259 de persoane decedate.

Potrivit oamenilor din zonă, ploile care au măturat partea de est a Africii de Sud au fost cele mai abundente din ultimii 60 de ani, imaginea de după potop fiind una dezolantă și de nedescris.

Sute de persoane sunt date dispărute

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat, după vizita oficială pe care a făcut-o în zonele afectate, că acest „dezastru de proporții uriașe” a afectat profund viața cetățenilor africani.

Acesta a amintit că drumurile și podurile s-au prăbușit, iar oamenii au fost nevoiți să își părăsească locul unde locuiau pentru a supraviețui potopului ce a cuprins țara în ultimele zile.

„Podurile s-au prăbuşit. Drumurile s-au prăbuşit. Au murit oameni. Cetăţenii noştri sunt răniţi. Este un dezastru de proporţii uriaşe”, a spus președintele țării africane.

Chiar dacă Africa de Sud este cruțată de furtunile devastatoare în timpul sezonului uraganelor ( noiembrie-aprilie), anul acesta, țara africană a fost lovită puternic de precipitații.

Alunecările de teren din orașul Durban au făcut breșe imense în pământ, zeci de case menținându-se miraculos pe marginea prăpastiilor. În urmă cu trei ani, inundațiile din această regiune au provocat 70 de decese, devastând alte sute de sate de-a lungul Oceanului Atlantic.

De asemenea, în 1995, peste 140 de persoane și-au pierdut viața din cauza intemperiilor din sezonul uraganelor.

Plajele orașului vizitat de mii de turiști anual a devenit o groapă de gunoi, unde mormane de ramuri, sticle și deșeuri au fost purtate de vânt.

Totodată, activitățile din port au fost sistate, iar precipitațiile de ploaie au provocat și probleme cu electricitatea, cursele feroviare fiind suspendate, iar locuitorii au fost sfătuiți să evite deplasările de orice fel.

„În 48 de ore, au căzut cantităţi de peste 450 mm de apă în anumite regiuni”, a declarat Dipuo Tawana, meteorolog în cadrul institutului meteorologic naţional.

Citește și: Inundațiile au afectat 11 județe ale țării

Articolul precedentPreotul Francisc Doboș: ”Fericirea nu are legătură cu banii, cu buzunarul. Fericirea este prezența celorlalți”
Articolul următorȘora, despre cei ”neutri” în fața războiului: ”Omenirea suferă de lenevie mentală  și închide ochii în fața crimei”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.