Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Într-un text publicat pe contul de Facebook, Mihai Șora acuză neutralitatea și indiferența unora în fața războiului din Ucraina.

În postarea publicată azi, 14 aprilie, filosoful Mihai Șora a prezentat un reportaj realizat de The New York Times, reportaj însoțit de fotografiile lui Daniel Berehulak.

Mihai Șora: ”Neutralitatea este inumană”

Mai inumană decât „neutralitatea“ spiritelor precare sau indolența este rutina, clipa în care ajungi să te obișnuiești cu imaginile războiului și ale groazei, ale oamenilor împușcați pe străzi ori în casele lor, să nu mai percepi suferința celor ce abia își duc viața în beciuri, fără apă și hrană, fără asistență medicală, la Harkiv sau la Mariupol. Rutina: acest faliment al minții și al sufletului”, a scris filosoful român pe pagina de Facebook.

Presa este necesară deoarece ”omenirea închide ochii în fața crimei”

Mai mult, Șora a ținut să adauge că orice publicație sau organism internațional care continuă să documenteze masacrele din Ucraina, care cercetează și arată lumii faptele rușilor, ”nu doar lucrează la restituirea adevărului și la identificarea victimelor, ci scutură și partea aceea din omenire pusă pe lenevie mentală, gata să închidă ochii în fața crimei, s-o privească împăciuitor, găsindu-i „motivații“ și chiar scuze”.

De asemenea, filosoful a publicat, pe contul de socializare, două fotografii: una prezintă harta comunei Bucea. Aici, punctele roșii reprezintă locurile unde au fost găsite corpurile civililor.

A doua imagine este fotografia unei clase a Școlii numărul 3, o clasă distrusă care încă mai are alfabetul pe unul dintre pereți.

Articolul precedentCele mai grave inundații din istorie. Sute de persoane ucise, mii de locuințe distruse
Articolul următorStudiu de ultimă oră: perioada pandemiei a dus la abandon școlar, mai ales în rândul elevilor din mediile vulnerabile
Jurnalist full-time / Pesimist part-time