Piaţa Sfântul Petru din Vatican (Captură video Youtube/Euronews)
Piaţa Sfântul Petru din Vatican (Captură video Youtube/Euronews)

Cu ocazia celebrării Floriilor catolice, Papa Francisc a făcut apel, din nou, la încetarea războiului din Ucraina, cerând un posibil armistițiu.

Liderul Bisericii Catolice a cerut ca pacea să coincidă cu Sărbătoarea Învierii lui Cristos.

În cadrul slujbei susţinute în Duminica Floriilor Paştelui Catolic, Suveranul Pontif a vorbit în fața a mii de oameni adunați Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican.

Papa cere un armistiţiu de Paşte, în Ucraina: ”Lăsaţi armele jos!”

Lăsaţi armele jos! Când recurgem la violență, pierdem din vedere de ce suntem în lume. Ajungem chiar să comităm acte de cruzime ce nu au sens. Vedem asta în nebunia războiului. În acest război fără sens, Cristos este răstignit încă o dată” a cerut liderul Bisericii Catolice, insistând asupra dialogului și asupra păcii din Ucraina, citează EuroNews.

Să înceapă un armistiţiu de Paşte. Dar nu pentru a se reînarma şi a relua lupta, ci un armistiţiu pentru a ajunge la pace prin negocieri reale”, a mai spus Papa Francisc.

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite: catolicii se ghidează după echinocțiul de primăvară și calendarul gregorian, în timp ce creștinii ortodocși au ca reper luna plină și calendarul iulian (pe stil vechi)

La baza calculării datei exacte la care creștinii celebrează Învierea stau două fenomene meteorologice, absolut naturale: unul, are dată fixă, în timp ce al doilea are o dată schimbătoare.

Este vorba despre echinocțiul de primăvară și despre momentul în care este lună plină.

De asemenea, creștinii utilizează două calendare diferite. Aceste calendare stau la baza decalajului Învierii, decalaj care este bine cunoscut de catolici și de ortodocși.

Prin urmare, Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară, având la bază calendarul gregorian. În același timp, Biserica Ortodoxă va calcula același eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

În acest an, Paștele ortodox se sărbătorește, din nou, la o dată diferită de Paștele catolic. Paștele ortodox va fi sărbătorit duminică, 24 aprilie. Înainte cu o săptămână, creștinii catolici vor celebra Învierea duminică, în data de 17 aprilie.

Articolul precedentInteres uriaș pentru panourile fotovoltaice, în urma scumpirii energiei electrice
Articolul următorTehnologia inventată la Universitatea din Galați de transformare a deșeurilor de plastic în asfalt a fost brevetată de către „European Patent Office”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time