Prețurile alimentelor și îngrășămintelor chimice vor crește semnificativ!

Avertismentul este lansat de către FAO

Organizația pentru Alimente și Agricultură (FAO) din cadrul ONU avertizează că prețurile internaționale la alimente și îngrășăminte ar putea să crească cu până la 20% din cauza războiului din Ucraina.

„Îngrijorător este că rezultatul va fi o creștere a prețului la alimente între 8% și 22% peste nivelul lor deja crescut”, mai spune FAO. Organizația estimează că între 20% și 30% dintre câmpurile folosite pentru a crește cereale de iarnă, porumb și floarea soarelui nu vor mai putea fi plantate sau recoltate în sezonul 2022/2023.

Potrivit FAO , nu este clar dacă Ucraina va mai putea să aibă recolte în acest an, dacă războiul va dura o perioadă mai lungă, fiind incertitudini mari privitoare la exporturile rusești.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, în timp ce Ucraina este al cincilea cel mai mare, a precizat FAO. Cele două țări asigură 19% din producția mondială de orz, 14% din cea de grâu și 4% din cea de porumb. Este vorba practic de mai mult de o treime din exporturile globale de cereale. Rusia este, de asemenea, un lider mondial în ce privește exporturile de fertilizatori.

„Probabilele perturbări ale activităților agricole la acești doi exportatori importanți ar putea escalada puternic lipsa de securitate alimentară de la nivel global”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.

Indicele de preț la alimente al FAO a ajuns la un vârf în luna februarie, fiind foarte probabil să crească și mai mult în lunile următoare, în condițiile în care consecințele conflictul din Ucraina vor afecta lumea.

Doar o parte din scăderile de exporturi din Rusia și Ucraina vor putea fi acoperite din exporturile altor țări, a declarat FAO.

50 de țări, inclusiv unele puțin dezvoltate, depind de Rusia și Ucraina pentru 30% sau mai mult din rezervele lor de grâu. Acest lucru le va face și mai vulnerabile. Astfel, numărul de oameni malnutriți ar putea crește cu încă 8-13 milioane până în 2023.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a atras atenţia că pentru Uniunea Europeană va fi dificil să găsească surse alternative pentru aprovizionarea cu cereale şi oleaginoase pe care le importa până în prezent din Ucraina şi care sunt folosite în UE în mai multe sectoare agroalimentare, inclusiv pentru creşterea porcilor.

„Sectorul european al creşterii porcilor este puternic dependent de importurile din Ucraina pentru o varietate de cereale şi oleaginoase. Va fi dificil de găsit surse alternative de aprovizionare pe o piaţă deja strânsă şi scumpă”, a subliniat comisarul european într-o postare pe Twitter.

Mesajul său este legat de prima reuniune, desfăşurată în aceeaşi zi, a grupului european de reflecţie asupra cărnii de porc, la care au participat reprezentanţi ai statelor membre şi ai lanţului de distribuţie din această industrie.

Invazia rusă în Ucraina, faţă de care UE a reacţionat prin impunerea de sancţiuni Rusiei, la care se adaugă dificultăţi deja existente în sectorul creşterii porcilor, precum pesta porcină, creşterea costurilor energiei şi ale furajelor, vor crea în lunile următoare „noi provocări pentru propriul nostru sistem agroalimentar”, a mai precizat comisarul european.

Consumul de alcool în Europa a scăzut din cauza pandemiei

Articolul precedentEuropa vrea să scape de dependența energetică față de Rusia
Articolul următorZelenski, atac dur la adresa armatei ruse: Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război teribil