Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski. sursa foto: observatornews.ro

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat dur, într-o declarație video, capturarea și răpirea de către militarii ruși a primarului din Melitopol. Zelenski a caracterizat acțiunea drept ”o crimă împotriva democrației”. Preşedintele ucrainean le-a transmis un mesaj, sâmbătă, mamelor soldaților ruși, prin care le- a cerut să împiedice trimiterea fiilor lor la război în Ucraina.

„Vreau să mă adresez din nou mamelor ruse. În special mamelor recruţilor. Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină. Verificaţi unde este fiul dumneavoastră. Şi dacă aveţi cea mai mică bănuială că fiul dumneavoastră ar putea fi trimis la război împotriva Ucrainei, acţionaţi imediat pentru a împiedica uciderea sau capturarea lui”, a spus preşedintele Zelenski.

Volodimir Zelenski a mai declarat că Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război teribil și nu îl vrea. Dar Ucraina se va apăra atât cât va fi necesar, a adăugat preşedintele ucrainean.

Rusia a recunoscut pentru prima dată miercuri prezenţa recruţilor în Ucraina, precizând că unii dintre ei au fost luaţi prizonieri.

Anunţul a fost făcut după ce apelurile din partea mamelor care nu mai aveau ştiri de la fiii trimişi în Ucraina s-au înmulţit pe reţelele de socializare.

Capturarea primarului din Melitopol, criticată dur de Zelenski

”Aici e Ucraina. Suntem în Europa, suntem într-o lume democratică. De aceea, capturarea primarului nu este doar o crimă împotriva unei persoane, împotriva unei comunități sau împotriva Ucrainei. Este o crimă împotriva democrației că atare”, a spus președintele ucrainean.

”Vă asigur să toți oamenii din țările democratice vor află adevărul despre răpirea primarului. Acțiunile invadatorilor ruși vor fi puse pe același palier cu acțiunile teroriștilor ISIS”, a mai spus președintele Zelenski.

El a prcizat că, în ciuda capturării primarului, orașul Melitopol nu s-a predat.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, apare într-o înregistrare video de pe o cameră de supraveghere în timp ce este scos dintr-o clădire guvernamentală flancat de bărbați înarmați. Biroul procurorului din regiunea separatistă Lugansk, controlată de Rusia, a anunțat că anchetează acuzații de terorism formulate împotriva edilului.

Este primul caz cunoscut de reținere și investigare a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești sau proruse de la începutul invaziei, menționează CNN.

Potrivit unui mesaj postat pe site-ul procurorului din Lugansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la un grup criminal.

Într-o declarație postată pe Facebook, Ministerul ucrainean de Externe a calificat vineri seara detenția lui Fedorov drept „răpire”, afirmând că aceasta este una dintre numeroasele „încălcări grave ale normelor și principiilor dreptului internațional” și o „crimă de război”.

Zelenski, un nou mesaj: Ucrainenii sunt oameni mândri care își apără întotdeauna pământul

Articolul precedentPrețurile alimentelor și îngrășămintelor chimice vor crește semnificativ!
Articolul următorBrazii din jurul Bisericii Sfântul Mihail din Cluj au fost tăiați. Arborii aveau 120 de ani