Europa vrea să scape de dependența energetică față de Rusia

Acest lucru ar urma să se realizeze până în anul 2027

Liderii UE au convenit ca în următoarele două luni să facă propuneri pentru eliminarea dependenței blocului comunitar de importurile de petrol și gaze din Rusia până în anul 2027. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Aceasta va fi polița noastră de asigurare față de întreruperile de furnizare”, a spus șefa Comisiei Europene.

„Până la mijlocul lunii mai vom face propuneri pentru a elimina treptat dependența noastră de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027, susținuți de resursele naționale și europene necesare”, a declarat Ursula Von der Leyen.

Cancelarul german Olaf Scholz a oprit gazoductul Nord Stream 2, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Proiectul era co-finanțat de companii germane și ar fi mărit capacitatea Rusiei de a trimite gaz direct către Europa, ocolind Ucraina.

Uniunea Europeană a mai promis și în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, că va diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale. Progresele făcute atunci au fost limitate, parțial din cauza Germaniei, cel mai mare consumator european de energie din Rusia, care nu a vrut să dea naștere unor tensiuni cu Rusia.

Europa vrea eliminarea dependenței de importurile de petrol și gaze din Rusia

Ursula von der Leyen și oficialii de la Bruxelles au prezentat săptămâna trecută planurile de a reduce în 2022 importurile de gaze rusești în UE prin găsirea unor furnizori alternativi, accelerând tranziția către energie regenerabilă. UE vrea să reducă consumul de gaze rusești prin îmbunătățirea eficienței energetice dar și prin prelungirea vieții centralelor pe cărbune și nucleare care altfel ar fi fost închise.

Potrivit lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele executivului european responsabil de politici climatice, Europa ar putea înlocui 100 de miliarde de metri cubi de importuri de gaz rusesc până la sfârșitul anului.

„Aceasta reprezintă două treimi din ce importăm de la ei”, a declarat Frans Timmermans. „Două treimi până la sfârșitul acestui an. Este greu, al naibii de greu, dar este posibil dacă suntem dispuși să mergem mai departe și mai repede decât am făcut-o înainte”, a adăugat liderul european.

Aproape 40% din necesarul de gaze naturale al UE depinde de importurile din Rusia. Federația Rusă mai furnizează și aproximativ 27% din importurile de petrol ale Europei și 46% din cele de cărbune.

Liderii europeni au declarat că blocul comunitar încă nu se poate alătura SUA ca să interzică petrolul rusesc, din cauza impactului asupra gospodăriilor și a firmelor care deja se confruntă cu prețuri uriașe.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat luni că Rusia ar putea opri furnizarea de gaz către Germania prin Nord Stream 1. Măsura ar veni ca un răspuns la blocarea de către Berlin a noului proiect Nord Stream 2.

Ursula von der Leyen a declarat că executivul de la Bruxelles va înainta o propunere pentru ca facilitățile de stocare a gazului natural să fie 90% pline până la începutul lunii octombrie în fiecare an.

Articolul precedentClotilde Armand a primit o lovitură grea din partea justiției din România!
Articolul următorPrețurile alimentelor și îngrășămintelor chimice vor crește semnificativ!