Reacția Comisiei Europene: PNRR nu a fost respins

„Aceste schimburi sunt perfect normale și reprezintă o parte a procesului de evaluare”

Comisia Europeană a reacționat și a anunțat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) depus de România pe 31 mai nu a fost respins, așa cum dau de înțeles social democrații și reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (PAUR), după ce au apărut documente potrivi cărora CE a cerut clarificări, relatează G4Media.

„Comisia a primit planul de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și a început evaluarea planului. Acest proces este în curs, așa că informația potrivit căreia Comisia Europeană a respins planul României nu e corectă”, arată executivul european într-un răspuns pentru G4Media.ro. 

Mai mult, instituția condusă de Ursula von der Leyen arată că „aceste schimburi (n.r. adnotări) sunt perfect normale și reprezintă o parte a procesului de evaluare, așa cum e prevăzut în Regulamentul RRF, articolul 19.1 (RRF este mecanismul UE prin care este reglementat modul de alocare pentru planurile de reziliență ale statelor membre”.

Mihai Tudose cere demisia „incompetenților” din cauza PNRR

Totodată, un purtător de cuvânt al CE a transmis pentru Digi 24, că „scopul este de a clarifica orice întrebări prin căutarea de informații suplimentare. În timp ce întreprindem evaluarea planurilor pe care le-am primit, nu vom putea să comentăm măsuri individuale sau să oferim o evaluare preliminară.”

De asemenea, Comisia spune că România a cerut o prelungire a perioadei de evaluare, care a fost acceptată. „Evaluarea noastră va fi publicată ca o propunere de decizie de punere în aplicare a consiliului, însoțită de un document de lucru al personalului care explică opiniile Comisiei cu privire la plan. România a solicitat prelungirea perioadei de evaluare, cu care am fost de acord”, mai transmite Comisia Europeană.

Din partea Opoziției, vineri au fost multe voci care au criticat PNRR-ul, din acest motiv s-a ajuns în punctul de a-i fi cerută demisia lui Ghinea, pe numele căruia de altfel exustă și o moțiune simplă ce urmează să fie votată pe 15 iunie. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a precizat, tot vineri, că este vorba despre un dialog „normal, tehnic și bazat pe evidențe” purtat cu Comisia Europeană. Dar în același timp i-a lansat o provocare lui Marcel Ciolacu. „Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD.”

„Pariul demisiilor”, cine va ceda primul: Ghinea sau Ciolacu

Articolul precedentOpt ani pentru finalizarea unui dosar privind moartea unui muncitor! Veolia Energie Prahova, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă
Articolul următorGabriela Firea, critici acide la adresa Guvernului Cîțu: „Nu copiii sunt de vină!”