Foto Realitatea financiară

UPDATE, ora 8.30: „PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris, vineri dimineață premierul Cîțu, în legătură cu observațiile Comisiei Europene, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a trimis înapoi Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care România l-a depus pe 31 mai, relatează AlephNews. Potrivit acestora, liderii de la Bruxelles au trimis o serie de observații, pe mai multe componente, de la infrastructură și până la educație.

De asemenea, Comisia Europeană ese nemulțumită de PNRR-ul trimis de România, pentru care a adus numeroase critici.

Astfel că există riscul ca cele 29,2 de miliarde de euro pentru România să nu mai fie atât de sigure, deoarece o parte dintre proiecte ar putea să pice. Unul dintre reproșurile aduse PNRR este cu privire la diferențele dintre datele din documentele Word și cele Excel, pe anumite proiecte, potrivit documentelor obținute de cei de la AlephNews.

Un exemplu concret fiind cel legat de banii ceruți prin PNRR pentru a renova terapia pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul .xls anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro. S-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul, 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații. La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor. La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național.

Potrivit Antena 3, reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene au transmis că situația este normală și este o parte din procesul normal de evaluare din această perioadă.

De altfel, PNRR-urile celorlalte state membre UE vor intra în procedura de aprobare de luni, iar „banii vor începe să sosească în următoarele săptămâni”, a declarat Ursula von der Leyen, citată de AlephNews.

Refacerea PNRR, întârzie aprobarea lui

Europarlamentarul PSD Valentin Negreanu consideră că este necesară refacereea PNRR, conform solicitărilor Comisiei Europene, fapt care va întârzia aprobarea acestuia până spre toamnă.

„Trebuie să refacem tot ceea ce solicită Comisia Europeană. Trebuie să venim cu date relevante. Pentru noi nu este o surpriză. De mult timp spun că sunt probleme. Am văzut varianta draft și am spus că nu este normal ca analizele de cost să fie bazate pe prețuri disponibile pe site-uri de internet.

Consecința este ca România să-și vadă planul aprobat abia în toamnă. Și să avem o începere a proiectelor mult întârziată, conducând inevitabil posibilitatea de a accesa toate sumele de bani disponibile pentru România până la finalul lunii august 2026. Noi trebuie să contractăm 70% din granturi încă de anul viitor. Și acest lucru este foarte greu dacă deja sunt foarte multe probleme”, a spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu, citat de AlephNews.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu mai întârzie

Articolul precedentUSR PLUS s-a decis cine îi poate reprezenta ca guvernator al Deltei Dunării: Atena Adriana Groza
Articolul următorProcurorul Niță, de pază la Constanța