sursă foto: pixabay

De opt ani a avut nevoie Parchetul General pentru finalizarea cercetărilor într-un dosar privind moartea unui muncitor într-un accident de muncă. Iar în final, Veolia Energie Prahova (firma care se ocupă de termoficarea Ploieștiului) a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă. Accidentul a avut loc în anul 2013, la punctul de lucru al Dalkia din comuna prahoveană Brazi. 

Alături de sunt S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L. (fostă S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L.) este acuzată tot de ucidere din culpă și S.C. Fireproof Team S.R.L. 

“În fapt, la data de 23.02.2013 s-a produs un accident de muncă în incinta S.C. Dalkia Termo Prahova S.R.L. (actuală S.C. Veolia Energie Prahova S.R.L.), la punctul de lucru situat în com. Brazi, jud. Prahova, cu ocazia reparațiilor efectuate pentru înlăturarea unui por (fisură) pe conductă la unitatea de exploatare/producție, secția exploatare turbine. În timpul lucrărilor efectuate conducta s-a fisurat, ceea ce a condus la evaporarea masivă a condensului și transformarea acestuia în abur, abur ce a inundat spațiul de lucru, accident soldat cu vătămarea corporală a doi muncitori, ambii din cadrul S.C. Fireproof  Team S.R.L. Cele două victime au fost transportate la Spitalul de Urgență, una dintre acestea decedând la data de 12.03.2013.

Conform materialului probator administrat, accidentul de muncă s-ar fi  produs ca urmare a unui șir de erori, iar cauzele generatoare principale constau în: neînregistrarea la  Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalațiilor de Ridicat (în continuare ISCIR), nesupunerea la verificări tehnice periodice a conductei implicate în eveniment, neoprirea de îndată din funcțiune a conductei cu defecțiuni, utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și neautorizată ISCIR, utilizarea de către victimele evenimentului a unei platforme de lucru neadecvate condițiilor din teren și a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice”, anunță Parchetul General într-un comunicat de presă.

Procurorii susțin că Veolia a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă săvârșind următoarele acțiuni şi inacţiuni:

 – a omis supunerea la verificări a conductei cu defecţiuni;

– nu a oprit conducta cu defecţiuni;

– a admis utilizarea echipei, metodei Furmanite şi echipamentelor, toate neautorizate ISCIR”.

Cea de-a doua firmă, “S.C. Fireproof Team S.R.L. este acuzată că a încălcat măsurile legale de securitate și sănătate în munc, săvârşind următoarele acţiuni şi inacţiuni:

– a dispus utilizarea de către o echipă neautorizată ISCIR a procedurii de lucru Furmanite, incompletă, neadaptabilă condițiilor de lucru și de asemenea,  neautorizată ISCIR.;

– a dispus utilizarea, de către echipa de intervenţie, a unui echipament individual de protecție necorespunzător în instalațiile termoenergetice”, mai arată comunicatul Parchetului.

Procurorii concluzionează că “toate aceste fapte ar fi condus la crearea unui pericol grav și iminent la locul de muncă, ce s-a materializat în producerea accidentului de muncă soldat cu fisurarea conductei şi decesul unei persoane”.

Dosarul cauzei au fost trimis Judecătoriei Ploiești.Accidentul a avut loc în martie 2013, iar cele două victime, în vârstă de 41, respectiv 49 de ani, au suferit arsuri de gradele I și II.  

Unul dintre bărbați avea arsuri pe aproximativ 50% din suprafața corpului și a fost internat la Ploiești. Cel de al doilea, cu arsuri pe 90% din suprafața corpului, a fost dus la București cu elicopterul SMURD. 

 Ambii au fost preluați în viață de la locul accidentului, dar, din păcate, bărbatul transport la București a decedat la aproximativ trei săptămâni de la accidentul de muncă. 

Articolul precedentO femeie din Italia ar fi fost ucisă de familia ei. Tânăra refuzase o căsătorie aranjată
Articolul următorReacția Comisiei Europene: PNRR nu a fost respins
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...