Refugii montane panoramice amplasate în premieră în România, atracție pentru mii de turiști

Acestea sunt amplasate în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

Două refugii montane panoramice au fost amplasate în premieră în România în Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, fiind destinația finală a unor trasee educative despre frumuseţea şi unicitatea zonei. Aceste refugii sunt unice în România, mai existând patru de acest gen în Europa. Proiectul este derulat de Asociaţia „Gyilkosto Adventure”, din Gheorgheni, în colaborare cu Serviciul Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita şi în parteneriat cu Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş. Proiectul vizează amplasarea a 24 de refugii montane, reabilitarea a 2.600 km de trasee turistice sau construirea unor trasee de via ferrata.

Unul dintre refugiile panoramice este situat pe Piatra Poienii, iar celălalt pe muntele Uncigaş. Priveliştea extraordinară poate fi admirată atât prin ferestrele mari ale construcţiei cât şi prin telescoapele care vor fi instalate.

Refugiile montane au fost construite din lemn şi aluminiu

Refugiile montane au fost construite din mai multe module, pentru a fi mai uşor de transportat şi montat. Pe stâncile pe care se află au fost prinşi stâlpi, fixaţi cu ancore chimice, pe care s-a montat o platformă de lemn, care este baza refugiului. Modulele, aduse cu elicopterul, au fost asamblate la faţa locului, cu ajutorul a 30 de persoane, majoritatea voluntari Salvamont.

„La una dintre cabine, din geamul principal se vede o parte din Cheile Bicazului şi, în faţă, Piatra Altarului, iar din partea laterală se vede Șuhardul Mic şi partea din Cheile Bicazului care conduce spre staţiunea Lacu Roşu. Iar la cabina panoramică de pe muntele Uncigaş se vede zona Lacului Roşu, până în creasta principală a Hăşmaşului”, a precizat Simon Laszlo.

„Parcurgând traseul, la final vor fi aceste puncte de belvedere, care pot fi folosite ca şi punct de belvedere, cabină foto sau refugiu, au triplu rol. Pe traseele turistice unde se afla aceste cabine vor fi amplasate mai multe panouri, în care vom explica unicitatea zonei, vom oferi informaţii despre geologie, geomorfologie, flora şi fauna zonei. Vrem să ne folosim de aceste puncte de atracţie, pentru că ne aşteptăm la creşterea numărului de turişti şi a fost o condiţie ca aceste trasee turistice să capete statut de trasee educative”, a declarat directorul directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, Hegyi Barna.

Fekete Örs: Eu spun că e ceva nemaipomenit de frumos

Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Simon Laszlo, s-a dorit să se facă „un pas spre Vestul Europei” în privința infrastructurii turistice.

„Punctele de belvedere sunt foarte populare în rândul vizitatorilor şi ne-am gândit să amenajăm aceste cabine pentru ca turiştii să poată sta mai mult, pentru cei care doresc să se uite la un apus, un răsărit, să poată petrece un timp mai îndelungat, chiar o noapte întreagă”, a explicat Simon Laszlo.

„Aceste cabine sunt din mai multe module, care trebuiau puse la punct fix. A fost extrem de greu de executat şi extrem de periculos, pentru că erai la peste 200 metri de pământ şi în fiecare clipă putea doborî pe cineva. (…) A fost exact ca în filme. Eu cred că iarăşi să facem ceva în premieră în ţara asta, ceva ce pur şi simplu este extraordinar. Eu spun că e ceva nemaipomenit de frumos”, a spus Fekete Örs.

Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, situat în munţii Hăşmaş, pe aria judeţelor Harghita şi Neamţ, are o suprafaţă de 7.000 de hectare şi adăposteşte păsări şi plante rare, unul dintre puţinele lacuri de baraj natural din Europa Centrală şi de Est, unele din cele mai impozante chei de calcar din Europa.

Turismul din Delta Dunării s-a revitalizat! Primele vase de croazieră au ajuns la Tulcea

Articolul precedentTurismul din Delta Dunării s-a revitalizat! Primele vase de croazieră au ajuns la Tulcea
Articolul următorEmilia Șercan: ”Nicolae Ciucă a atins culmea supremă a ipocriziei”