Griu
Cereale. Sursa foto: expresul.md

În ciuda conflictului din Ucraina, cota Federației Ruse în Europa a grâului comun a depășit 20%, informează Economica.net. Conflictul pe care Rusia l-a provocat oferă un avantaj strategic pe piața europeană a grâului comun, dominată anul trecut de Ucraina.

Federația Rusă a reușit să livreze țărilor din Europa 461,7 mii de tone de grâu, cu peste 70% mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă. În schimb, Ucraina a exportat doar 286,7 mii de tone de grâu, cu 42% mai puțin decât anul trecut, ajungând la o cotă de piață de 14,6%.

Următoarele locuri sunt ocupate de Marea Britanie și Serbia, în contextul în care UK a reușit să exporte aproape 400 de mii de tone de grâu.

Comisia Europeană a anunțat că în primele 48 de săptămâni ale acestui an de marketing, importurile au depășit recordul față de ultimii trei ani: 2,2 milioane de tone față de 1,8 milioane de tone în perioada similară a anului trecut și 1,9 milioane de tone în primele 48 de săptămâni din anul comercial 2019/2020.

Mii de tone de grâu sunt blocate în porturile din Ucraina

Cu toate acestea, exporturile au cunoscut o ușoară scădere de 0,3% față de 2021 și 24,6% față de 2020, ajungând la 24,6 milioane de tone. Țara noastră a exportat peste 6,1 milioane de tone și a importat din afara Uniunii Europene 25 de mii de tone.

Analistul și consultantul pentru comerțul cu cereale, Cezar Gheorghe, a declarat că piața cerealelor se bazează pe cerere și ofertă și nu contează originea atunci când sunt necesități.

„În 2021, spre exemplu, Franța ( cel mai mare producător de grâu al UE n.red) a avut un grâu de calitate foarte slabă, ceea ce înseamnă că a fost vândut pentru furaj acolo unde a fost necesar. Rusia, în schimb, poate livra și cu 13,5% proteină, ceea ce înseamnă că grâul rusesc a fost și este foarte căutat”, a explicat Cezar Gheorghe.

De asemenea, analistul român a declarat că Rusia arată, pentru anul comercial 2022/2023, o producție de peste 88 de milioane de tone de grâu comun, ceea ce înseamnă un potențial de export de aproape 43 de milioane de tone.

„Este o diferență mare de producție față de estimările USDA, de aproximativ 6 milioane de tone, ceea ce înseamnă că Rusia are inclusiv grâu recoltat de pe teritoriile ocupate din Ucraina”,  a mai spus Cezar Gheorghe.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, producția de grâu a blocului comunitar european în acest sezon agricol, ce se va încheia în iunie 2023, va ajunge la 130,1 milioane de tone. Mai mult, România va produce anul acesta 9,3 milioane de tone de grâu.

Citește și articolul: Uniunea Europeană a votat pentru interzicerea mașinilor pe benzină și motorină

Articolul precedentRamona Mănescu, fost ministru de Externe, a pierdut procesul cu RISE Project
Articolul următorPompierii acționează pentru stingerea incendiului izbucnit la un depozit de solvenți
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.