Sursa foto: Pixabay

Parlamentarii europeni au votat, ieri, interzicerea vânzării automobilelor cu motor termic începând cu 2035, informează RFI.

Cu toate acestea, pachetul de legi ecologice al Uniunii Europene, „Fit for 55”, (Pregătiți pentru 55) a primit vot negativ în Parlamentul European, iar din întreg ansamblul, legea privind interzicerea vehiculelor pe benzină și motorină a trecut ușor la vot.

De asemenea, tensiunile între dreapta și stânga europeană, dar și între legiuitori și industrie continuă, motiv pentru care negocierile privind pachetul propus de UE nu au decurs bine.

Mașinile echipate cu motor termic, pe benzină sau pe motorină, vor dispărea în următorii 13 ani

Potrivit legii și mașinile hibride vor fi interzise din 2035, astfel Uniunea Europeană încearcă să nu mai contribuie la încălzirea climatică.

Blocul comunitar european și-a luat angajamentul să elimine total emisiile gazelor cu efect de seră până în 2050, motiv pentru care automobilele trebuie să fie neutre din punct de vedere climatic cu 15 ani înainte de 2050.

Încă de anul trecut, producătorii din industria automobilului au anunțat că sunt pregătiți pentru această schimbare. Constructorii germani și francezi au anunțat că vor renunța la fabricarea mașinilor hibride și vor acorda o atenție dezvoltării de automobile ecologice cât mai fiabile.

Pentru dezvoltarea acestei infrastructuri noi ( automobile ecologice) este nevoie de investiții serioase în rețele de încărcare pentru mașinile electrice. Cu toate acestea, producătorii din industria automobilului își vor diversifica modelele pe piețele unde, pentru moment, nu s-au interzis motoarele termice: SUA și China.

Potrivit Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de autoturisme la mia de locuitori. În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Potrivit Asociației Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA), vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani.

Reamintim că planul Comisiei Europene de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, denumit Fit for 55 a fost blocat în Parlamentul European de europarlamentarii socialiști, conservatori, de stânga și de extremă dreaptă. Mai exact, 340 de europarlamentari au votat „împotriva” propunerii, iar 256 „pentru”.

Citește și articolul: Planul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a picat în Parlamentul European

Articolul precedentTensiuni între Bruxelles și Viktor Orban din cauza prețului la combustibil
Articolul următorLa ce renunță românii pentru a face economii pe timp de criză
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.