Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Ungaria riscă să fie dată în judecată, potrivit unui document al Comisiei Europene, dacă nu suspendă prețurile descriminatorii la combustibil pentru vehiculele cu numere de înmatriculare străine, informează Reuters.

Conflictul între Uniunea Europeană și Ungaria a crescut în ultimele luni din cauza refuzului Budapestei de a accepta noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Guvernul lui Orban a decis la începutul anului că toate vehiculele de peste 7.5 tone și camioanele cu plăcuțe de înmatriculare care cântăresc peste 3,5 tone nu pot cumpăra combustibil la prețul de 480 de forinți, adică 1,31 dolari pe litru, ci trebuie să plătească prețul pieței.

Discriminare din partea Ungariei în ceea ce privește alimentarea cu combustibil

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat că măsura pe care Viktor Orban a impus-o reprezintă o discriminare indirectă și este împotriva normelor Uniunii Europene.

Oficialul european a mai precizat că vehiculele cu numere de înmatriculare din Uniunea Europeană plătesc cu aproape 60% mai mult pentru combustibil față de vehiculele cu numere de înmatriculare maghiare.

„Vă cer să ne furnizați un răspuns cu privire la justificarea și perioada de valabilitate a acelor măsuri, care ar putea constitui încălcări ale legislației UE. De asemenea, vă cer să suspendați aplicarea acestor măsurilor până când va fi asigurată conformitatea acestora cu legislația UE”, a spus Breton.

În cazul în care Ungaria ignoră avertismentele venite de la Bruxelles, Consiliul European poate lansa proceduri urgente pentru încălcarea dreptului comunitar, ceea ce ar putea duce la acțiuni în instanță împotriva Ungariei.

Guvernul de la Budapesta și-a motivat decizia precizând că în ultimele luni s-a intensificat „turismul pentru combustibil”, iar traficul de tranzit a crescut considerabil, ducând astfel la creșterea consumului de combustibil.

Reamintim că ieri, Parlamentul ungar a votat prelungirea stării de urgență până pe 1 noiembrie din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina. Legea a fost aprobată cu prioritate, cu 116 voturi pentru şi 43 împotrivă.

Scopul prelungirii stării de urgență este să pună la dispoziția Budapestei instrumentele necesare pentru a ajuta persoanele care fug din calea războiului și de a proteja Ungaria de efectele economice nefavorabile ale conflictului.

Citește și articolul: Protest Greenpeace, la Ambasada Ungariei: ”Viktor Orbán blochează sancțiunile împotriva Rusiei”

Articolul precedentGuvernul a pierdut procesul pentru „Cartierul șireteniei”, care ar fi unit Galațiul și Brăila. Un război absurd la cât se investește în dezvoltarea zonei
Articolul următorUniunea Europeană a votat pentru interzicerea mașinilor pe benzină și motorină
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.