Silozurile lui Ceaușescu, (aproape) cu lacătul pe ușă

Profitul Comcereal SA este în cădere liberă. Conducerea vrea să facă disponibilizări sau să suspende activitatea.

Odinioară, unul dintre cei mai importanți operatori de pe piața cerealelor, Comcereal a ajuns din cal de curse, gloabă. Divizat în zeci de firme, fostul mastodont agricol încasează lovitură după lovitură. Centrala Comcereal din București a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit de numai 23.182 de lei.

Fără nicio activitate de export, Comcerea SA a înregistrat în perioada de referință o cifră de afaceri de 4,366 milioane lei, venituri totale de 4,366 milioane lei și cheltuieli totale de 4,343 milioane lei.

”În totalul cifrei de afaceri a societățlii comerciale, serviciile de comercializare a îngrășamintelor și pesticidelor au deținut în trim. 1 al anului 2020 o pondere de 96%, restul de 4% reprezentând venituri din prestări servicii, inclusiv din inchirieri”, se arată în raportul companiei remis către piața de capital. Cu zece muncitori angajați și patru oameni pe posturi TESA, un sediu social într-un apartament din capitală și două baze de recepții la Vidra și Gruiu, administratorii Comcereal SA estimează un viitor incert.

Statul a “uitat” să plătească subvențiile

“Societatea anticipează pentru următoarea perioadă o diminuare a profitului, pe de o parte, din comercializarea de îngrășăminte chimice și pesticide datorită creșterii prețului materiilor prime achiziționate intracomunitar precum și a scăderii prețului de vânzare/revânzare pe piața internă, iar pe de altiă parte, din servicii de închiriere din cauza scăderii prețului pentru metrul pătrat de suprafață închiriată datorită crizei imobiliare. Riscul major cu care se confruntă societatea este lipsa de lichiditate a clienților atât pentru produsele comercializate cât și pentru spațiile închiriate. Elementele de perspectivă care ar putea afecta lichiditatea societății comerciale, respectiv activitatea acesteia sunt:  diminuarea productiei realizate pe unitatea de suprafată, neplata la timp a subvențiilor acordate de Comunitatea Europeană împreună cu statul român, pe unitatea de suprafață, criza imobiliară, lipsa de implicare a băncilor în acordarea liniilor de credit către clientii utilizatori, neplata la termen a contractelor în derulare”, se mai arată în raportul companiei.

Ori la bal ori la spital

„Pe de altă parte, anul 2019/2020 este caracterizat ca cel mai secetos din istorie. În perioada octombrie 2019-aprilie 2020, Estimările culturilor de primăvară-vară, preponderent rapiță și păioase se circumscriu unei rate de calimatare între 50 și 100%, iar culturile de toamnă au fost întoarse de pe o suprafață de circa 1 mil. Ha la nivel național. În consecință, producția agricolă a balansat către sporirea suprafețelor cultivate cu floarea soarelui și porumb. Condițiile agro-hidro-meteorologice precare (seceta prelungită și existența ca zone calamitate a principalilor noștri clienți din Muntenia și Moldova), întârzierile mari în acordarea/decontarea sprijinului și subvențiilor guvernului nostru producatorilor agricoli și fermieri, precum și prăbușirea schemelor de finantare sau împrumut bancar au dus la înregistrarea unor pierderi imense în agricultura României. Pe cale de consecință, recoltele mult diminuate au fost planificate și fie depozitate de fermieri în propriile capacități, fie comercializate direct din câmp, fără a se mai apela la sistemul tradițional profesionist al depozitărilor oficiali de cereale (…) Toate acestea au condus și în acest trimestru la afectarea cifrei noastre de afaceri, iar orice activitate oneroasă suplimentară ne-a pus în postura de a alege dacă executăm sarcinile de plata la buget, efectuăm disponibilizări de personal, achităm drepturile salariale ale angajaților sau închidem total activitatea societății”, au concluzionat administratorii Comcereal SA.

Ziarul de Investigatii

Articolul precedentVela: „Doresc să trag un mare semnal de alarmă părinților care nu supraveghează atent activitatea din online a copiilor”
Articolul următorRomânii au strâns serios șurubul de pandemie: s-au lăsat de semințe