După doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19, majoritatea statelor europene au decis o relaxare a restricțiilor, iar o revenire la normalitate este tot mai prababilă.

Cu toate acestea însă, Uniunea Europeană a început negocierile cu statele lumii pentru semnarea unui acord care să vizeze prevenirea viitoarelor pandemii, dar până acum, Bruxelles-ul a întâmpinat dificultăți în ceea ce privește semnarea unui astfel de tratat.

Mai exact, potrivit unui oficial al Uniunii Europene, acordul ar urma să includă interzicerea piețelor pentru animale sălbatice și stimulente pentru ca țările să raporteze în timp real noile virusuri, informează Reuters. De asemenea, Statele Unite și alte țări au anunțat că un astfel de acord nu ar trebui să fie obligatoriu.

Varianta oficială: Covid-19 s-a transmis la om, într-o piață pentru animale sălbatice din China

Totodată, Uniunea Europeană are de gând să introducă obligații juridice pentru raportarea noilor focare de virusuri, stimulentele fiind cruciale pentru ca țările să raporteze la timp și să evite mușamalizările.

Astfel, Uniunea Europeană propune accesul garantat la vaccinuri și medicamente dezvoltate împotriva noilor virusuri, dar și sprijin imediat în ceea ce constă echipamente medicale.

La discuții vor participa și delegați din șase țări, reprezentând principalele regiuni ale lumii- Japonia, Olanda, Brazilia, Africa de Sud, Egipt şi Thailanda, informează news.ro. Țările din nordul și sudul Americii vor fi reprezentate de Brazilia, care a anunțat că este pentru un acord global neobligatoriu.

Totodată, țările negociază și o modificare a Regulamentului Internațional de Sănătate, precizând că e nevoie de o adaptare a regulilor globale pentru a preveni, pe viitor, răspândirea bolilor infecțioase și pentru a evita o posibilă pandemie.

De asemenea, Statele Unite ale Americii au anunțat că își doresc ca OMS să aibă acces mai rapid la zonele cu epidemii, pentru o mai bună înțelegere a situației și posibilitatea de a veni cu decizii rapide.

Reamintim că spre sfârșitul lunii ianuarie, Consiliul European a decis să se implice în trimiterea de vaccinuri și medicamente țărilor din Africa, unde rata de vaccinare este foarte mică.  Totodată, în ianuarie, Uniunea Europeană a decis să elimine frâna de urgență pentru a permite reluarea transportului aerian cu țările sud-africane.

OMS: „Lumea se află într-un moment critic al pandemiei”

Articolul precedentPonta, amintiri despre trecut: „Eu am fost cam cel mai liberal premier social democrat”
Articolul următorConsiliul Naţional al Elevilor: „Structura anului şcolar necesită propuneri concrete”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.