Raluca Turcan (Facebook)

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a explicat, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că tăierea bugetului la rectificarea bugetară nu înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii, aceasta fiind „operată” doar subvenției acordate de la bugetul de stat. De altfel, în urmă cu mai bine de două luni, ministrul Turcan preciza că deficitul la bugetul de pensii era de peste 16 miliarde de lei.

Gradul de sustenabilitate a bugetului de pensii este în creștere față de suma estimată inițial la veniturile pe anul 2021.  Propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenției acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creșterea veniturilor colectate din contribuțiile angajaților.

a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook

Tăierea este din subvenție, nu din bugetul propriu-zis

Totodată, ministrul a menționat că în acest moment, bugetul asigurărilor sociale de stat nu mai are nevoie de subvenția de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, „ci doar de 13,4 miliarde de lei”, adăugând că majorarea investițiilor „cu 32,4% față de perioada similară a anului trecut și măsurile de susținere a mediului de afaceri – măsurile pentru angajați și angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relațiilor de muncă au avut impact și asupra pieței muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active și tot atâtea persoane nou intrate pe piața muncii”, a mai scris ministrul Muncii.

Turcan nu vede pericol pentru plata pensiilor sau a ajutoarelor sociale

De  asemenea, Raluca Turcan a ținut să sublinieze faptul că diminuarea subvenției de la bugetul de stat nu înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii, mai mult, că sumele necesare pentru „plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale și vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca până acum”.

Mai mult, că în propunerea de rectificare a bugetului Ministerului, este prevăzută „o creștere de 547 milioane de lei pentru echilibrarea bugetului de șomaj, ca efect al majorării cheltuielilor pentru aplicarea măsurilor active destinate angajaților și angajatorilor”, a concluzionat Raluca Turcan.

Astfel, această scădere a bugetului pentru asigurările sociale stat se poate traduce și printr-un număr redus de pensionari, ieșire naturală din rândul acestora ca urmare a decesului, dar și prin optarea pentru salariu în locul pensiei, în cazul acelor pensionari care au decis să rămână/revină în câmpul muncii și după atingerea vârstei de pensionare, fără a mai cumula cele două surse de venit, potrivit legislației în vigoare ce interzice acest lucru celor din sistemul public.

„În sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas”

Articolul precedentKelemen Hunor: „Desconsideră în primul rând electoratul maghiar din Transilvania”
Articolul următorProtest în București, la 3 ani de la „jandarmeriada” din Piața Victoriei