Raluca Turcan (Facebook)

Ministerul Muncii, Raluca Turcan, a precizat la Sibiu că deficitul bugetului de pensii este în prezent de 16,7 miliarde de lei, un sistem de pensii ca o „bombă cu ceas”, dar și că pe viitor puterea de cumpărare a celor care au pensii medii să fie una foarte scăzută.

„În sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, pe care dacă noi nu o dezamorsăm, riscăm ca la un anumit moment puterea de cumpărare a pensiei medii în România să scadă atât de mult încât, practic, în loc de 1.500 de lei cât este acum o pensie medie, să se poată cumpăra cu o pensie medie în România echivalentul a 500 de lei”, a adăugat Raluca Turcan, într-o conferință de presă.  Potrivit acesteia, 5 milioane de dosare de pensii urmează să fie digitalizate.

Totodată, Raluca Turcan a precizat că există un studiu care arată că dacă „nu este corectat deficitul cronic de finanţare la bugetul de asigurări sociale”, puterea de cumpărare a pensiilor în România va scădea dramatic, adăugând că în acest moment, deficitul la bugetul de pensii este de 16,7 miliarde de lei.

Stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani

Ministrul Turcan a ținut să desființeze dezinformările care au circulat în ultimele zile în spațiul public cu privire la creșterea vârstei de pesnionare, dar și al stagiului minim de cotizare.

„În privinţa pensionării, noi ne-am asumat în PNRR să reformăm acest sistem, întrucât este gravat de inechităţi în sensul în care există condiţii diferite de pensionare în funcţie de anul de pensionare. Există clivaje uriaşe între pensia minimă socială şi cea mai mare pensie în plată, în sistemul public. Există milioane de lei plătite anual pentru procese câştigate de pensionari împotriva statului în ceea ce priveşte calculul pensiei”, a spus Turcan.

De asemenea a precizat că stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani, precum și menținerea posibilității de pensionare anticipată, dar așa cum este prevăzută în legislația în vigoare. Concret, orice persoană se poate pensiona anticipat, înainte de îndeplinirea vârstei legale de pensionare, dar doar cu încă opt ani de muncă peste stagiul maxim de cotizare, care în acest moment este de 35 de ani.

Turcan dezminte zvonurile referitoare la presupusa creștere a vârstei de pensionare

Articolul precedentTrei religii sub același acoperiș
Articolul următorUDMR crede că moțiunea lui Ciolacu nu va trece